Home » Știri » Rezervele valutare ale BNR, în creștere cu peste 1 miliard de euro

Rezervele valutare ale BNR, în creștere cu peste 1 miliard de euro

Octavian Palade / 01.11.2016, 14:41
Rezervele valutare ale BNR, în creștere cu peste 1 miliard de euro

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au ajuns la suma de 34,35 miliarde euro.

Rezervele valutare administrate de Banca Naţională a României (BNR) s-au majorat în luna octombrie cu 1,048 miliarde euro, o creștere cu 3,1%, faţă de luna septembrie, ajungând la suma de 34,347 miliarde euro, anunță news.ro.

Creșterea s-a produs ca urmare a intrării în rezerve a sumelor obţinute din emisiunea de obligaţiuni în euro a Ministerului Finanţelor, realizată la finele lunii septembrie, potrivit datelor publicate marţi de banca centrală.

La finele lunii septembrie, rezervele valutare erau de 33,299 miliarde euro.

Pe parcursul lunii octombrie au intrat în rezervele valutare 1,777 miliarde euro, din care  1 miliard de euro au venit din emisiunea de obligațiuni a Ministerului Finanţelor. Fără a lua în calcul emisiunea, intrările sunt apropiate de cele din septembrie.

Ieşirile au fost de 729 milioane euro, mai mici, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

BNR obligă instituțiile bancare din România să depună 10% din pasivele în valută la BNR, pentru scadenţele reziduale de peste doi ani.

În ceea ce privește rezerva de aur, aceasta s-a menţinut la 103,7 tone, însă valoarea sa a scăzut la 3,88 miliarde euro, de la 3,96 miliarde euro în luna septembrie, o consecință a reducerii cotaţiilor acestuia.

„Menţionăm că 24 octombrie – 23 noiembrie 2016 este perioada de aplicare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută de la 12% la 10%. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,878 miliarde euro”, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale.

Rezervele internaţionale ale României, în valute şi aur, erau la finele lunii octombrie de 38,225 miliarde euro, în urcare cu 2,6% faţă de luna precedentă.

Ministerul Finanţelor are de plătit în luna noiembrie 172 milioane euro în contul datoriei publice denominate în valută.