Home » Știri » Rezidențiat 2016: Printre noutăți, mai multe specializări pedriatice

Rezidențiat 2016: Printre noutăți, mai multe specializări pedriatice

Octavian Palade / 07.11.2016, 16:29
Rezidențiat 2016: Printre noutăți, mai multe specializări pedriatice

Examenul de rezidențiat 2016 vine cu o serie de noutăți, printre care creşterea cu un an a duratei pentru mai multe specialităţi, dar și cu mai multe specializări pediatrice.

Examenul de rezidenţiatul 2016 vine cu vești noi pentru viitorii medici, precum creşterea cu un an a duratei pregătirii pentru specialităţile chirurgie toracică, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, geriatrie şi gerontologie şi introducerea unor specilităţi în pediatrie, respectiv cardiologie, gastroenterologie, nefrologie, oncologie, hematologie şi pneumologie, potrivit unui anunț făcut de Ministerul Sănătății, citat de news.ro.

„Concursul de Rezidenţiat 2016 vine cu noutăţi pentru absolvenţii care îl promovează. O serie de specialităţi a căror durată a fost redusă în anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene. Astfel, mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătăţii au solicitat armonizarea curiculelor de pregătire cu acelea din Europa, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregătire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregătire”, transmite Ministerul Sănătăţii (MS).

Conform specialiştilor, majorarea este susţinută de faptul că şi în celelalte ţări ale Uniunii Europene există o tendinţă generală în acest sens, tendinţă care a fost agreată şi de Uniunea Europeană a Medicilor Specialişti, mai arată MS.

„Dintre specialităţile la care creşte durata rezidenţiatului sunt: chirurgie toracică (de la cinci ani la şase ani), cardiologie (de la cinci ani la şase ani), endocrinologie (de la patru ani la cinci ani), gastroenterologie (de la patru ani la cinci ani), geriatrie şi gerontologie (de la patru ani la cinci ani). Întreaga listă  de specilităţi se găseşte în Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătății.

Rezidențiat 2016: noutăți și pentru dentiști

Inițiativa de revizuire a duratelor de pregătire a fost susţinută şi de Colegiul Medicilor din România.

De asemenea, una dintre noutăți la examenul de rezidențiat 2016 este înfiinţarea specialităţilor care vizează patologia pediatrică. Au fost create noi specialităţi: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică.

„Curricula pentru aceste noi specialităţi este în curs de elaborare, având trunchi comun cu specialitatea pediatrie în primii ani”, mai precizează MS.

La solicitarea Colegiului Medicilor Dentişti din România, s-a înfiinţat specialitatea de pedodonţie, având o durată de pregătire de trei ani.

Concursul de rezidenţiat se va desfășura pe  20 noiembrie în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu clasificare unică pe ţară.