Home » Știri » Robert Negoiță, audiat la Parchet în dosarul de plagiat

Robert Negoiță, audiat la Parchet în dosarul de plagiat

Octavian Palade / 02.11.2016, 10:14
Robert Negoiță, audiat la Parchet în dosarul de plagiat

Robert Negoiță s-a prezentat la Parchetul instanţei supreme miercuri dimineață, pentru audieri în dosarul referitor la plagiatul din lucrarea sa de doctorat.

Robert Negoiță, primarul sectorului 3, s-a prezentat miercuri dimineaţă, la ora 9.00, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru audieri în dosarul de plagiat, potrivit news.ro. La intrarea în sediul Parchetului, Negoiţă a spus că a venit împreună cu avocatul său şi că este întotdeauna pregătit să răspundă întrebărilor procurorilor.

La întrebarea dacă a adus dovezi menite să îi susţină nevinovăţia, primarul sectorului 3 a răspuns: „Ce dovezi?” şi a intrat în sediul Parchetului.

În dosarul de la Parchetul instanţei supreme referitor la plagiatul din lucrarea sa de doctorat, Robert Negoiţă este suspectat de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual şi uz de fals.

Ioan Dascălu, coordonatorul lucrării de doctorat este suspectat, în acelaşi dosar, de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, fals intelectual şi uz de fals, potrivit unor surse judiciare.

Negoiţă a plecat de la Parchetul instanţei supreme după circa 45 de minute.

„Nu am dat nicio declaraţie, nu mi s-a pus la dispoziţie dosarul”, a spus primarul sectorului 3, refuzând să facă alte declarații.

Dosarul a fost deschis pe data de 4 august. Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 s-a sesizat din oficiu în acest caz. În aceeaşi zi, procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis preluarea de către PICCJ a dosarului în care se fac cercetări privind posibila încălcare a regimului proprietăţii intelectuale, respectiv a drepturilor de autor, de către Robert Negoiţă.

Conform Comisiei de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, lucrarea de doctorat a lui Robert Negoiţă este un plagiat. În consecință, Comisia a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor, preciza Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Robert Negoiță, regrete după descoperirea plagiatului

Primarul sectorului 3 a scris, pe pagina sa de Facebook, că nu regretă în cazul în care îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat, în trecut, de „moda” titlurilor academice, fiind un episod pe care şi-l asumă şi din care a învăţat o lecţie importantă, respectiv că “singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă”.

Robert Negoiță a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în anul 2012, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Teza de doctorat a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care ocupă funcția de conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi a fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.

Teza lui Robert Negoiță se intitulează „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”. Cu toate că abordează un subiect pur economic, lucrarea a fost susţinută la Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.