Home » Știri » Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, este audiat din nou la DNA

Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, este audiat din nou la DNA

George Stanciu / 30.09.2016, 12:32
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, este audiat din nou la DNA

Robert Negoiță, a fost chemat pentru audieri vineri la DNA, fiind acuzat de evaziune fiscală, ce a adus statului un prejudiciu de peste 77 milioane de lei. El susține că nu înţelege de ce are două dosare, unul fiind instrumentat de DNA şi un altul de către Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, ambele având ca subiect aceleaşi presupuse fapte.

Robert Negoiţă a susținut că momentan nu știe exact de ce a fost chemat la Direcția Națională Anticorupție, dar că va da declarații după ce va sta de vorbă cu procurorii.

Primarul Sectorului 3 este urmărit penal din aprilie 2016, pentru evaziune fiscală în formă continuată. Acesta este suspectat că între 2005 și 2009 a construit, folosindu-se de firma pe care o controlează, trei ansambluri imobiliare. Mai mult, a vândut, în numele său, 1.250 de locuinţe, fără să înregistreze operațiunile efectuate, prejudiciul ajungând la peste 77.140.000 de lei.

Potrivit procurorilor DNA, Negoiţă a construit, vile, blocuri de locuinţe şi locuri de parcare, aflate în Bucureşti, dar și în Voluntari şi în Popeşti Leordeni. Încă din decembrie 2005, Negoiţă a început vânzarea imobilelor după ce au fost finalizate, fără să declare activitatea economică pe care a desfășurat-o, şi implicit fără achite vreo obligație fiscală.

Între 10 ianuarie 2006 și 13 iulie 2009, Negoiță a efectuat 1.250 de tranzacţii ce reprezintă vânzări de construcţii şi teren aferent, obținând 364.714.645 lei.

„Având în vedere că Negoiţă Robert Sorin a luat măsuri active de comercializare a locuinţelor construite în cele trei ansambluri rezidenţiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfăşurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligaţia plătirii de TVA către buget. Pentru a evita plata obligaţiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiţă Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidenţiate contabil şi declarate fiscal de societăţile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidenţiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidenţiale, Negoiţă Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA. Astfel, deşi imobilele scriptic au fost edificate de persoana fizică Negoiţă Robert Sorin, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidenţiale aparţinând unei din societăţile la care acesta era acţionar”, spun procurorii DNA.

Procurorii mai afirmă că bugetul de stat a fost prejudiciat cu 77.148.021 lei de către Robert Negoiță, suma reprezentând TVA pe care edilul nu l-a plătit în perioada 2005 – 2009, conform news.ro.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, susținea că dosarul de la DNA a fost creat ca urmare a plângerii făcute în 2009 de către Sorin Blejnar, fostul preşedinte al ANAF.

Într-un al doilea dosar, instrumentat Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, ce vizează tot fapte de evaziune fiscală, acestea însumând daune de mai mult de cinci milioane de euro, poliţiştii au descins pentru percheziții la societatea Pro Hotels, ce aparține grupului Rin Group, deţinut de Robert Negoiță și de fratele său, Ionuț

“În cauză, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de rambursări ilegale de TVA şi de evaziune fiscală, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care au fost comise prin intermediul unor societăţi comerciale ce desfăşoară activităţi în domeniul construcţiei de ansambluri rezidenţiale şi hoteluri. Prejudiciul estimat este de peste 5.000.000 de euro”, a afirmat Poliţia Română.

Sursă imagine: www.b365.ro