Home » Știri » RomâniaFilm a închis cinci cinematografe. Ce se va întâmpla cu angajații

RomâniaFilm a închis cinci cinematografe. Ce se va întâmpla cu angajații

Octavian Palade / 11.11.2016, 15:08
RomâniaFilm a închis cinci cinematografe. Ce se va întâmpla cu angajații

RomâniaFilm a decis închiderea a cinci cinematografe din 13 pe care le gestionează. În următoarele trei luni, angajații vor intra în șomaj.

Conducerea RomâniaFilm a hotărât să închidă cinci cinematografe din 13 pe care le gestionează, urmând ca în trei luni angajaţii să intre în şomaj, scrie news.ro, citând declaraţia dată de Maria Bikfalvi, liderul Sindicatului Liber.

”Astăzi, 11 noiembrie, Conducerea RomâniaFilm a decis să închidă 5 cinematografe din 13 pe care le gestionează: Modern din Craiova, Republica din Iaşi, Dacia din Baia Mare, Central din Brăila, «Sebastian Papaiani» din Piteşti, pentru că nu sunt rentabile”, a precizat liderul de sindicat.

Maria Bikfalvi a mai spus că ”în următoarele trei luni, angajaţii urmează să intre în şomaj”.

Sindicatul RADEF RomâniaFilm a cerut în urmă cu două săptămâni, prim-ministrului Dacian Cioloş să trimită Corpul de control al Guvernului pentru anchetarea mai multor nereguli care ar fi fost comise de Adrian Mironescu, directorul general al Regiei, împreună cu Doru Codrin Lungu.

O parte din membrii Consiliului de Administraţie (CA) al Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) au demisionat, a declarat cineastul Tudor Giurgiu , care a adăugat că Regia este un organism în moarte clinică, sabotată din interior, de angajaţi, unde fără o abordare radicală nu se poate face nimic.

În urmă cu aproape două săptămâni, directorul RADEF, Adrian Mironescu, a transmis că va chema în instanţă Sindicatul Liber RomâniaFilm şi pe reprezentanţii săi legali,  ca urmare a declaraţiilor calomnioase apărute în presă.

”Cei care au făcut afirmaţiile vor răspunde în instanţă. Fie vor demonstra cele spuse, dar nu au cum, pentru că nu au dreptate, fie vor plăti, dar lucrurile nu vor rămâne aşa. Nu am ajuns la vârsta asta ca numele meu să fie ţinta unor calomnii”, a spus Adrian Mironescu.

RomâniaFilm a fost înfiinţată la începutul anilor ’50, odată cu naţionalizarea cinematografiei româneşti, ca o companie de stat investită cu un rol important în domeniul finanţării producţiei de filme artistice, documentare, şi de desene animate româneşti şi în domeniul distribuţiei de filme româneşti şi de import, potrivit site-ului ministerului.