Home » Știri » Românii care pot primi o majorare salarială, în 2022. În ce condiții se acordă. Legea spune clar

Românii care pot primi o majorare salarială, în 2022. În ce condiții se acordă. Legea spune clar

Alexandru Cazacu / 18.01.2022, 16:55
Românii care pot primi o majorare salarială, în 2022. În ce condiții se acordă. Legea spune clar

Conform legislației în vigoare, pot cere o majorare salarială părinții care își desfășoară activitatea în anumite domenii și nu pot beneficia de zile libere la închiderea școlilor. În ce condiții se acordă și cine sunt românii care pot primi o majorare salarială în 2022, puteți afla în continuarea acestui articol.

Cine sunt românii care pot primi o majorare salarială în 2022

Luni a fost oficiat un ordin al Ministerului Sănătății care stabilește condițiile de acordare a unei majorări salariale pentru personalul din sănătate. Mai exact, este vorba despre o singură majorare, indiferent de numărul de copii înscriși în cadrul școlilor, grădinițelor sau creșelor.

Concret, luni a apărut în Monitorul Oficial Ordinul MS nr. 83/2022. Acesta stabilește, după cum spuneam, regulile prin care angajații din sănătate poate cere o majorare salarială atunci când școlile unde învață copiii lor se închid.

În ce condiții se acordă majorarea salarială

Prin OUG 110/2021, apărută la începutul lui octombrie, se stabilea că la suspendarea cursurilor cu prezență fizică în școli, unul dintre părinții copiilor cu vârste de până la 12 ani va primi zile libere pentru supravegherea acestuia. Același act normativ prevede că persoanele care lucrează în unitățile sanitare publice beneficiază, la cerere, de zile libere, însă doar cu aprobarea angajatorului.

Prevederile se aplică în cazul tuturor părinților din unitățile sanitare, iar potrivit documentului menționat mai sus, prin părinte se înțelege:

  • părintele natural al copilului;
  • persoana care a adoptat copilul;
  • cel care are copilul încredințat în vederea adopției;
  • persoana care are copilul în plasament sau sub tutelă;
  • cel care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau a tutorelui legal.
Românii care pot primi o majorare salarială, în 2022
Românii care pot primi o majorare salarială, în 2022

Care sunt documentele necesare pentru solicitarea majorării salariale

Cei care lucrează în unitățile sanitare și doresc să solicite această majorare salarială, trebuie să depună o cerere de acordare a acesteia până cel târziu în data de 3 a lunii curente pentru luna precedentă. Totodată, cererea respectivă trebuie să fie însoțită de mai multe documente, iar potrivit avocatnet.ro, acestea sunt următoarele:

  • copie după actul de identitate al solicitantului;
  • copie după certificatul de naștere al copilului (sau certificatele în cazul mai multor copii);
  • după caz, certificatul de încadrare în grad de handicap a copilului sau a adultului în vârstă de până la 26 de ani (copie);
  • după caz, adeverință eliberată de medicul de familie sau de medicul specialist (copie);
  • declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte, care să ateste că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat la locul de muncă zilele libere ce i s-ar cuveni;
  • declarație pe propria răspundere a solicitantului, care cuprinde și angajamentul de a restitui sumele încasate cu titlu necuvenit;
  • după caz, cererea de acordare de zile libere care nu a fost aprobată de conducerea unității;
  • după caz, decizia conducerii unității/instituției de învățământ prin care a fost stabilită limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitatea de învățământ ca urmare a apariției cazurilor de îmbolnăvire în unitatea de învățământ (copie).

De asemenea, în ordinul apărut recent se mai menționează că prevederile acestuia se aplică atât pe perioada stării de alertă, cât și după încetarea acesteia, însă nu mai târziu de finalizarea anului școlar 2021 – 2022.