Home » Film & Seriale » Marius Manole – lucruri mai puțin știute despre celebrul actor român. De ce renunță la Ordinul Meritul Cultural primit de la Iohannis

Marius Manole – lucruri mai puțin știute despre celebrul actor român. De ce renunță la Ordinul Meritul Cultural primit de la Iohannis

Manolică Anca / 22.11.2021, 12:20
Marius Manole – lucruri mai puțin știute despre celebrul actor român. De ce renunță la Ordinul Meritul Cultural primit de la Iohannis

Marius Manole este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciaţi actori ai tinerei generații din România. Iată detalii despre cariera sa impresionantă și de ce a decis să renunțe la Ordinul Meritul Cultural primit de la președintele României, dar și detalii despre cine este omul Marius Manole.

Cine este actorul Marius Manole

Marius Manole s-a născut pe 4 octombrie 1978 la Iași. A absolvit ân anul 2001 Academia de Arte „George Enescu” din Iaşi, secţia Actorie, la clasa profesorului Emil Coşeriu. Între 2002 și 2003 a urmat cursurile secției de Coregrafie de la Universitatea Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică.

De asemenea, a luat parte la stagiile din cadrul Academiei Itinerante Andrei Șerban, la Horezu și la New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR București, între 2009 și 2011. Din anul 2002, Marius Manole este actorul Teatrului Național București din anul 2002.

Actorul în vârstă de 43 de ani este extrem de talent, fiind apreciat și aplaudat de multă lume. De-a lungul carierei sale a jucat în peste 70 de spectacole la Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Act, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Theatrum Mundi, Teatrul Odeon, ArtLink, Teatrul Luni, dar și la teatre din alte orașe ale țării.

Cu toate că a spus în nenumărate rânduri el și filmul nu se iubesc, din anul 2009 el a participat și în diferite scurt sau lungmetraje, atât în România, cât și la nivel internațional. Pentru toată munca depusă în cariera sa, el a fost recompensat cu o mulțime de distincții și premii importante.

Marius Manole
Marius Manole

Cine este omul Marius Manole

Marius Manole și-a deschis sufletul și a vorbit despre moemntele dificile din copilărie. În cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai” a dezvăluit cât de tare s-au chinuit părinții lui pentru a-l crește, trăind mereu în sân cu frica de sistem.

„M-au crescut cu principiul acesta: „Capul plecat sabia nu-l taie!”. Ceea ce m-a terminat ani buni. Nu știu dacă m-a terminat, dar poate m-a ajutat să fiu revoltat toată viața, pentru că părinții mei toată viața au fost asupriți de sistem.

Trăiau cu o frică îngrozitoare, să nu fie sancționați, să nu fie dați afară… Am urât lucrul ăsta, că nu erau niște oameni liberi… Îmi pare rău pentru ei că au avut viața asta. Meritau ceva mai bun!”, a declarat Marius Manole la Kanal D.

De asemenea, în cadrul unui interviu acordat pentru revistatango.ro, Marius Manole a vorbit și despre unele lucruri mai puţin ştiute despre el. A declarat că adoră să își petreacă timpul la malul mării, că i-ar plăcea să călătorească singur pe drumul „El Camino” și că cea mai mare frică a lui este frica de moarte.

Totodată, actorul a mai mărturisit că cea mai mare dragoste a sa este teatrul și că i-ar plăcea să locuiască într-o bună zi la Paris. În ceea ce privește cea mai mare realizare a sa, el spune că este aceea că a putut să își cumpere o casă.

În ceea ce privește viața amoroasă, Marius Manole  a declarat că nu stă foarte bine la acest capitol. Nu a reușit să capteze atenția vreunei femei pe care să o ducă în fața altarului. Întrebat despre ce apreciază cel mai mult la o femeie, acesta a spus că intelingența. Eroul său preferat, care este în viaţă, este Rodica Mandache.

Marius Manole a anunțat că renunţă la Ordinul Meritul Cultural primit de la Klaus Iohannis

Actorul Marius Manole a anunțat duminică, 21 noiembrie, faptul că renunță la decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pe care a primit-o în anul 2016 de la președintele Klaus Iohannis. Acesta a anunțat că va înapoia această distincție în semn de protest. El a spus că ar fi trebuit ca România să aibă un preşedinte „care să ţină cu ţara”, dar, „ghinion. Nu l-am avut”.

Marius Manole a recunoscut că l-a susținut pe Iohannis, că a ieșit pentru el în piață și l-a votat, dar în că în acest moment nu îl mai recunoaște și se simte rușinat că are de la el o astfel de distincție, menită să-i confirme cariera de apreciat.

„L-am votat pe preşedinte şi ţin minte noaptea în care a fost ales. Ce mare bucurie era pe străzi că în sfârşit PSD-ul nu mai putea face rău acestei tări. Urma să avem un preşedinte care ţine cu ţara. Ghinion. Nu l-am avut.

Am stat în Piaţa Victoriei în frig, în ploaie pentru a apara justiţia şi democraţia. Cand a plecat Dragnea iarăşi am crezut ca am învins. Ghinion, propriul nostru preşedinte urma să ne facă cel mai mare rău. Omul în care am crezut, pentru care am luptat..”, a scris actorul pe pagina sa de Facebook.

Marius Manole a returnat la Cotroceni distincția primită
Marius Manole a returnat la Cotroceni distincția primită

Actorul a mai spus că nu a crezut că se va afla vreodată în situația de a protesta împotriva celui pe care cândva l-a votat. doar că acum „datele sunt altele”. Marius Manole spune că pentru el, preşedintele României „este un trădător”.

„Returnez, aşadar, decoraţia primită, mâine (luni, 22 noiembrie – n.r.) la ora 10:00 la Palatul Cotroceni. Sunt mândru de realizările mele şi publicul nu poate fi minţit cu decoraţii venite din partea celor care nu iubesc ţara. Oricum în ultimii ani Cultura nu a reprezentat o prioritate pentru administraţia ţării”, a conchis Marius Manole.