Home » Știri » Românii se îndoapă cu antibiotice

Românii se îndoapă cu antibiotice

Octavian Palade / 27.10.2016, 13:41
Românii se îndoapă cu antibiotice

România are un consum de antibiotice cu 70% peste media europeană, susţine ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Românii iau antibiotice în proporţie cu mult mai mare faţă de media europeană, a declarat ministrul Sănătăţii, la o conferinţă pe tema crizei din sistemul sanitar, relatează news.ro.

“Din păcate, am ajuns pe locul unu în Europa la consumul de antibiotice. Avem un consum cu 70 la sută mai mare de antibiotice decât media europeană. Trei la sută din populaţia României iau în fiecare zi antibiotice”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai menți0nat că România a avut un avantaj din perioada comunistă, când accesul la acest tip de medicație a fost limitat, situaţie care a făcut ca rezistenţa la acest tip de tratament să fie limitată.

Vlad Voiculescu a arătat și factorii care contribuie la un consum exagerat de astfel de medicamente: mecanismele de control din spitale, lipsa infecţioniştilor din unităţile sanitare, precum şi educaţia generală a populaţiei. El a adăugat că Ministerul Sănătăţii va începe o campanie pentru educarea populaţiei în privința consumului de antibiotice.

Ministrul Sănătății a mai precizat că acest model de comportament social privind consumul exagerat al acestor medicamente este propriu zonelor din sudul şi estul Europei, aceeași situație fiind întâlnită în India, Brazilia şi Africa de Sud.

Un studiu efectuat în luna septembrie a anului trecut de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a relevat o situaţie mai mult decât gravă.

Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie, declara la acea dată: „Suntem chiar pe primul loc din Europa, din acest punct de vedere, în ceea ce priveşte utilizarea de antibiotice fără prescripţie medicală. Deci înseamnă că foarte mulţi dintre români se tratează cu antibiotice fără să fie nevoie şi găsesc şi calea prin care pot să procure acest antibiotic”.