Home » Știri » Românii trebuie să știe asta. Ce urmează, după ce Guvernul Cîțu a fost demis

Românii trebuie să știe asta. Ce urmează, după ce Guvernul Cîțu a fost demis

Toader Mihai / 05.10.2021, 20:57
Românii trebuie să știe asta. Ce urmează, după ce Guvernul Cîțu a fost demis

Marți, a fost adoptată moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîțu. Așadar, prin votul majorității senatorilor și deputaților, Guvernul Cîțu a fost demis cu 281 de voturi. Află în următoarele rânduri ce se va întâmpla în continuare.

Ce urmează, după ce Guvernul Cîțu a fost demis

După cum spuneam, Guvernul Cîțu a fost demis astăzi, 5 octombrie, iar în acest moment, până la învestirea noului Guvern, cel demis poate doar să îndeplinească actele necesare pentru administrarea trebuirilor publice, însă nu va mai putea să promoveze politici noi.

Ei bine, urmează acum ca președintele Iohannis să desemneze un candidat pentru funcția de premier al României, în urma consultării partidului care deține majoritatea absolută în Parlament sau a partidelor reprezentate, dacă nu există o majoritate.

Așadar, în termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pentru funcția de premier va solicita un vot de încredere a Parlamentului asupra programului de guvernare și a întregii liste a Guvernului. După ce se va consulta cu președinții celor două camere, președintele țării poate să dizolve Parlamentul, în cazul în care acesta nu a acordat votul de încredere în termen de 60 de zile de la prima solicitare și doar după respingerea a cel puțin două solicitări, potrivit Constituției. De asemenea, în cursul unui an de zile, Parlamentul poate fi dizolvat numai o singură dată.

Săptămâna viitoare, Klaus Iohannis va convoca partidele la consultări

În cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a anunțat că va convoca partidele politice la consultări săptămâna viitoare, pentru a le da timp să găsească o soluție pentru criza politică.

”Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate”, a declarat președintele României, la conferința de presă de astăzi.

Românii trebuie să știe asta. Ce urmează acum, după ce Guvernul Cîțu a fost demis
Românii trebuie să știe asta. Ce urmează acum, după ce Guvernul Cîțu a fost demis

Klaus Iohannis despre situația politică din România

Potrivit lui Klaus Iohannis, este absolut necesar să se găsească o soluție din partea partidelor politice, deoarece România trebuie să fie guvernată. De asemenea, președintele României a precizat că pandemia de coronavirus și criza prețurilor la energia electrică trebuie rezolvate de cineva, adică de Guvernul României.

”Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză. Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală.

De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema prețurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării”, a precizat Klaus Iohannis.

Ședința de astăzi a fost condusă președintele camerei deputaților, Ludovic Orban, iar din totalul de 466 de parlamentari, s-au prezentat doar 379. Înainte de începerea ședinței, s-a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor făcute de pandemia de coronavirus.