Home » Știri » Rusia afirmă că nici aviața sa, dar nici cea siriană nu au bombardat Alepul de șapte zile

Rusia afirmă că nici aviața sa, dar nici cea siriană nu au bombardat Alepul de șapte zile

George Stanciu / 25.10.2016, 15:02
Rusia afirmă că nici aviața sa, dar nici cea siriană nu au bombardat Alepul de șapte zile

Rusia a transmis marți că nici avioanele din cadrul propriei armate, dar nici cele deținute de armata siriană nu au mai lansat raiduri aeriene asupra orașului Alep de când Kremlinul a luat decizia să suspende seria de bombardamente, în urmă cu o săptămână. Astfel, Rusia contrazice un ONG care afirmă raidurile din unele zone au fost reluate pe parcursul zilei de sâmbătă. 

Generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, a afirmat că avioanele ruse şi siriene nici măcar nu s-au mai apropiat de orașul Sirian începând de marţea trecută, când Moscova a luat decizia de a opri raidurile aeriene, înainte de încetarea temporară a ostilităților din oraș.

Potrivit oficialului rus, în estul Alepului au fost create șase coridoare umanitare. Acestea au fost deschise în cursul zilei de joi, când a intrat în vigoare un armistițiu de 48 de ore, iar acest culoare sunt încă operaționale.

Aproximativ 50 de femei şi copii au părăsit orașul luni după-amiază, fiind escortate de oficiali ruși.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului transmite că raidurile aeriene au reînceput în ziua sâmbătă şi bombardamentele au fost efectuate în sud-vestul orașului, fără să producă însă victime în rândul civililor.

ONU a transmis luni că a renunțat la încercările de a evacua pacienții aflați în estul orașului şi lansat acuzații către toate părțile implicate în conflict de obstrucționarea eforturilor.

În urmă cu o săptămână, ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu spunea că întreruperea bombardamentelor, începând cu ora locală 10.00, va asigura securitatea necesară celor 6 coridoare folosite pentru evacuarea civililor, dar va oferi timpul necesar și pentru pregătirea culoarelor de evacuare a bolnavilor şi răniților din Alepul de Est.