Home » Știri » Sagrada Familia „invadează spațiul public” şi încalcă legislaţia în urbanism

Sagrada Familia „invadează spațiul public” şi încalcă legislaţia în urbanism

Octavian Palade / 04.11.2016, 12:44
Sagrada Familia „invadează spațiul public” şi încalcă legislaţia în urbanism

Sagrada Familia, celebra catedrală din Barcelona, îi deranjează pe cei care locuiesc în vecinătatea acesteia.

Constructorul catedralei Sagrada Familia este acuzat de ”invadarea spaţiului public” şi ”încălcarea” legislaţiei privind urbanismul, conform La Vanguardia, citat de news.ro.

Asociaţia Vecinilor Sagrada Familia (AVSF) a depus o plângere la primăria Barcelonei.

Un membru al asociaţiei care a semnat plângerea a spus joi, într-o conferinţă de presă, că spaţiul public de pe strada Mallorca, între străzile Marina şi Sardenya, în cartierul Sagrada Familia, este invadat de coloanele porticului, pentru care nu există aviz.

Acesta a mai afirmat că normele urbanistice prevăd că edificiul, în această zonă, trebuie să respecte alinierea străzii Mallorca şi, în acest caz, coloanele depăşesc cu 20 şi 50 de centimetri delimitarea. Asociaţia se referă la un articol din lege care spune că elementele exterioare din partea de jos ale unei clădiri pot depăşi cu cel mult 0,15 metri linia.

Totodată, membrii asociației au solicitat primăriei să inspecteze şi să rectifice anomalia, pentru care sunt considerați responsabili patronajul ecleziastic şi consiliul templului. De asemenea, este solicitată verificarea execuţiei operelor catedralei.

În altă ordine de idei, membrii asociației au mai solicitat municipalității să aplice o taxă suplimentară de 1 euro pentru accesul în catedrală, pentru a ajuta la diminuarea impactului negativ al creşterii masive a turiştilor în cartier, care, după cum a afirmat el, a dus la pierderea identităţii zonei.

Asociaţia a calificat în sens negativ cei 4 milioane de vizitatori declaraţi de Sagrada Familia pentru sezonul recent încheiat, cu 1 milion de persoane mai mult decât a recomandat UNESCO pentru construcţii similare, ceea ce înseamnă ”o suprasaturare brutală” a spaţiului public.

Potrivit calculelor făcute de asociaţie, doar unul din trei vizitatori intră în catedrală – ceilalţi doi o privesc de afară -, acest fapt ridicând cifra la 12 milioane de turişti.

Nici primăria oraşului Barcelona, nici consiliului Sagrada Familia nu au dat vreun răspuns, până acum, la aceste solicitări.

Catedrala Sagrada Familia, începută în anul 1883, va fi terminată în anul 2026, potrivit consiliului.