Home » Știri » Salată de vinete cu dovlecei și ardei copți veche de prin 1900

Salată de vinete cu dovlecei și ardei copți veche de prin 1900

Ileana Mladinoiu / 22.06.2021, 10:33
Salată de vinete cu dovlecei și ardei copți veche de prin 1900

Dintotdeauna salatele s-au aflat în alcătuirea meniurilor. Gustul și aspectul lor stimulează pofta de mâncare, fapt deosebit de important pentru o digestie bună. În același timp, prepararea salatelor este simplă, rapidă, iar costul lor în general este redus.

Vânăta, fiindcă rețeta de față o are ca principal ingredient, absoarbe grăsimea. Textura sa se comportă ca un burete. Tăiați-o în bucăți și puneți-o la aburi timp de cinci minute înainte de a o coace. Astfel gătită în prealabil, va absorbi mai puțin ulei.

Se spune despre vânătă că poate fi toxică, deoarece conține cantități mici de solanină,  toxină parțial distrusă în timpul gătitului. Ca măsură de precauție, este mai bine să evitați consumul acestei legume mai mult de două ori pe săptămână.

Cum se prepară salata de vinete cu dovlecei și ardei copți

Ingredientele necesare:

  • 2- 4 vinete;
  • 4 linguri de ulei;
  • 1- 2 linguri zeamă de lamâie;
  • sare, piper;
  • 2 roșii coapte;
  • 1 ardei gras crud;
  • 2 cepe de apă;
  • 2 ardei copți;
  • 2 dovlecei fierți;
  • câteva măsline (facultativ)
  • pătrunjel verde (facultativ)

Mod de preparare:

Se aleg 2- 4 vinete, în funcție de mărime, fragede, tinere, tari, fără semințe, de culoare cât mai închisă și cu coaja lucioasă. Se pun la copt pe un jeratic viu sau pe flacăra de aragaz, pe o tablă. În niciun caz vinetele nu trebuie coapte pe plită sau în cuptor, căci se înnegresc.

Se întorc vinetele pe toate părțile și când sunt moi la pipăit înseamnă că sunt gata. Se pun pe o hârtie și cât sunt încă fierbinți se curăță repede de coaja lor neagră. Se ține alături un vas cu apă rece în care se moaie din când în când degetele, însă cât mai rar posibil.

Salată de vinete cu dovlecei și ardei copți
Salată de vinete cu dovlecei și ardei copți

Pe măsură ce se curăță, fâșiile de vinete se pun într-un castron și așa calde se stropesc cu untdelemn ca să-și păstreze culoarea albă. După ce au fost curățate toate vinetele, se toacă, apoi se freacă bine cu o lingură de lemn, cu restul de ulei, până devin o cremă spumoasă.  Cu cât se freacă mai mult, cu atât devin mai albe și mai spumoase.

Aveți grijă ca vinetele să nu se atingă cu metale, deoarece se înnegresc și devin toxice. Tocătorul de lemn și lingura de lemn sunt cele mai indicate pentru prepararea vinetelor.

Se sărează, se adaugă puțin piper, se freacă din nou bine, iar cine dorește poate picura puțină zeamă de lămâie. Pentru a economisi ulei, acesta poate fi înlocuit în parte cu lapte (2 părți ulei, 1 parte lapte, puse separate).

Salata de vinete devine mai gustoasă dacă se toacă separat 2 ardei copți, care se amestecă și se freacă bine cu restul compoziției. Pentru a se spori cantitatea de salată de vinete, se curăță din timp de coajă 2- 3 dovlecei tineri și proaspeți și se pun la fiert în apă sărată care a dat în clocot. Când s-au muiat, se pun într-un tifon și se lasă să se scurgă 1- 2 ore, apoi se toacă și se freacă bine cu pasta de vinete.

După ce s-au terminat toate pregătirile, se pune salata de vinete în salatieră, se netezește cu un cuțit inoxidabil muiat în ulei, se fac cu același cuțit diverse ornamente în formă de solzi și se pun de jur împrjeur felii rotunde de roșii și rotocoale de ardei gras crud. Roșiile se pun puțin timp înainte de a se servi ca să nu lase zeamă.

Cine dorește poate amesteca în salata de vinete ceapă tocată foarte mărunt. Este mai bine, însă, ca această ceapă să fie servită pe o farfurie alături de salată, pentru a o  consuma numai cei care vor.

Ca garnitură se pot folosi jumtăți de măsline fără sâmburi, pătrunjel verde tocat, care alături de feliile de roșii dau un aspect atrăgător salatei.

Salata de vinete poate fi folosită și ca umplutură pentru roșii. De asemenea, poate fi preparată și pentru iarnă. În acest caz nu se pune lapte și ceapă, nici dovlecei sau ardei, ci numai vinete frecate cu untdelemn și multă sare. Ceapa tocată se adaugă numai iarna, atunci când va fi consumată la masă.

Ileana Mlădinoiu