Home » Știri » Sancțiuni pentru agenții de turism și hoteluri. Câte licențe de turism au fost retrase

Sancțiuni pentru agenții de turism și hoteluri. Câte licențe de turism au fost retrase

Octavian Palade / 17.11.2016, 09:38
Sancțiuni pentru agenții de turism și hoteluri. Câte licențe de turism au fost retrase

Autoritatea Naţională pentru Turism a amendat agenţiile de turism şi hotelurile cu 1,7 milioane lei în primele zece luni.

Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a aplicat 79 de amenzi în valoare de 1,72 milioane lei în primele zece luni ale anului. Autoritatea a sancționat agenţiile de turism, hotelurile şi pârtiile de schi pentru neregulile constatate şi a retras 1.089 de licenţe de turism, scrie news.ro.

Direcţia generală control şi autorizare turism din cadrul ANT a efectuat 400 de acţiuni de control în primele zece luni ale anului, în structurile de cazare, structurile de alimentaţie publică, la agenţii şi pârtii de schi.

Autoritatea a retras în perioada menţionată 16 certificate de clasificare şi 1.089 licenţe de turism şi a emis 115 sancţiuni cu avertisment.

„Deficienţele constatate au fost funcţionarea agenţiilor fără deţinerea poliţei de asigurare, nerespectarea obligaţiilor asumate prin contractul încheiat cu turiştii şi nerespectarea criteriilor în baza cărora s-au eliberat licenţa şi/sau anexa la aceasta”, au precizat oficiali din cadrul Autorității.

Astfel, o parte dintre structurile de cazare şi de alimentaţie publică funcţionau fără certificat de clasificare sau nu au asigurat funcţionarea la categoria sau tipul de structură de primire turistică menţionate în certificatul de clasificare.

În alte cazuri, acestea funcţionau cu o altă structură a spaţiilor decât cea stabilită prin anexa certificatului de clasificare ori nu au completat fişele de anunţare a turiştilor cazaţi.

ANT a aplicat amenzi şi la pârtiile de schi, din cauză că funcţionau fără a fi omologate sau pentru că nu asigurau indicatoarele de semnalizare, balizele şi mijloacele de protecţie la obstacolele periculoase.

La data de 14 noiembrie, în România existau 2.577 de agenţii de turism licenţiate.

Anul trecut, Autoritatea a dat 145 de amenzi în valoare de 3,82 milioane lei.

Pe de altă parte, ANT a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune amenzi de zece ori mai mari decât până acum pentru neregulile privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.