Home » Știri » Ce șanse are Marine Le Pen să câștige alegerile prezidențiale din Franța

Ce șanse are Marine Le Pen să câștige alegerile prezidențiale din Franța

Sebastian Rotaru / 09.02.2017, 09:34
Ce șanse are Marine Le Pen să câștige alegerile prezidențiale din Franța

Candidatul de extremă-dreapta la alegerile prezidențiale din aprilie – mai din Franța, Marine Le Pen, arată că aceasta are șanse să câștige, dar și să piardă competiția.

Marine Le Pen se pare că va câștiga primul tur al alegerilor, dar în cel de-al doilea va pierde în fața lui Emmanuel Macron, informează Reuters. Estimările despre posibilul succes al candidatei la președinția Franței, liderul Frontului Național, reies dintr-un sondaj publicat joi. Casa de sondaje Harris Interactive a spus că un sondaj pentru primul tur al alegerilor din 23 aprilie, Le Pen, o contestatară vehementă a Uniunii Europene și cunoscută pentru politica ei anti-migratoare, va câștiga primul tur al alegerilor cu 24%, urmată de contracandidatul său, Emmanuel Macron, care va lu 21%.

Conservatorul Francois Fillon va avea doar 19% dintre voturi, potrivit aceluiași sondaj, deși în urmă cu două săptămâni era dat ca favorit al alegerilor. El se află în mijlocul unui scandal imens legat de plățile unor fonduri publice către soția și copiii săi.

Asta ar face ca doar Marine Le Pen și Emmanuel Marcon să ajungă în turul doi al alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe 7 mai. Sondajul a mai presupus că centristul Francois Bayrou ar lua 5% dintre voturi în primul tur. Acesta nu a fost anunțat oficial ca fiind candidat, iar dacă el nici nu va candida, voturile lui vor merge spre Macron sau Fillon.

Două sondaje efectuate miercuri seara au arătat că Marine Le Pen ar câștiga primul tur și a indicat că fostul bacher, Emmanuel Macron, o va întrece în turul doi.

Marine Le Pen este urmărită de către Parlamentul European, deoarece trebuie să restituie niște banii cu care și-a plătit garda de corp și o altă persoană.

Remintim că fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost trimis în judecată, în urma unor nereguli depistate în campania sa electorală din 2012. Acesta este acuzat că a cheltuit mai mulți bani decât trebuia în campania electorală, în pofida avertismentelor contabililor săi.