Home » Știri » Sebastian Papaiani a fost omagiat la ”biserica actorilor” din București

Sebastian Papaiani a fost omagiat la ”biserica actorilor” din București

George Stanciu / 29.09.2016, 14:14
Sebastian Papaiani a fost omagiat la ”biserica actorilor” din București

Rude, prieteni și actori l-au omagiat pe Sebastian Papaiani, joi, la Biserica Sfântul Nicolae, supranumită ”biserica actorilor”, unde s-a ținut slujba înmormântării. Regretatul actor a fost însoțit de aplauze și de coroane de flori pe ultimul drum.

Mai multe coroane au fost trimise de preşedintele Klaus Iohannis şi de prim-ministrul Dacian Cioloş, dar și de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, de Ministerul Culturii, de UNITER şi de colegii actorului de la Teatrul Odeon.

”Era un om foarte vesel, mi-a fost coleg. Faptul că a dispărut într-un an în care aproape din două în două săptămâni dispare cineva ne face să fim într-un continuu doliu. Asta e vârsta. Nu poţi să-ţi închipui că a dispărut. Am jucat în foarte multe piese împreună şi era o bucurie să vii la teatru şi să îl găseşti. Voi, care sunteţi mai tineri, să vă aduceţi aminte de el frumos. Era foarte talentat. Spre final, era un actor în vârtsă căutat, care juca, pe urmă s-a îmbolnăvit şi n-a mai fost atât de bine”, a transmis Rodica Mandache.

Între artiștii care şi-au luat rămas bun de la actorul Sebastian Papaiani au fost Adina Popescu, Bebe Cotimanis, Mitică Popescu, George Mihăiţă, Florin Zamfirescu, Ion Caramitru, Ştefan Bănică Jr., dar au fost prezenți șicolegi de la Teatrul Odeon, între care Marius Stănescu.

”Am amintiri multe şi foarte frumoase, am debutat cu Papaiani, am jucat alături de el şi în teatru şi în film, am călătorit prin toată România împreună, am avut aventuri foarte plăcute. Era un spirit viu. Mi-l amintesc în foarte multe ipostaze, numai în cea în care este acum nu. Sigur, toţi avem un sfârşit. A venit şi rândul lui şi, ca mulţi care ne părăsesc cam des, nu pleacă, pentru că ne lasă creaţia lui. Nu mai există un alt Papaiani. Se duce acum alături de marii corifei. Contează ce a dăruit, ce aură şi ce amintire lasă în urma lui. Dumnezeu să aibă grijă şi de el şi de noi”, a declarat Florin Zamfirescu în ziua înmormântării.

Pentru mai mult de 40 de ani, Sebastian Papaiani a jucat în multe piese la Teatrul Odeon, aflat în apropierea bisericii Sfântul Nicolae, unde venea să se reculeagă și să se roage după spectacole, așa cum povestește preotul Vasile Ioana.

”Trecerea la Domnul a lui Sebastian Papaiani este un moment de tristeţe pentru familie şi unul de emoţie pentru întreaga naţiune. Maestrul a iubit această biserică şi l-am primit cu multă iubire. Când mergeam cu Boboteaza la Teatrul odeon, mă primea cu multă dragoste. Intram în cabinele artiştilor cu foarte mare emoţie. Biserica l-a primit cu braţele deschise, fiind biserica actorilor, aşezată între şase teatre bucureştene şi actorii, după ce joacă o piesă grea, vin aici să se roage. Vă invit să reflectaţi asupra faptului că ne pierdem artiştii”, a declarat preotul.

 

După slujba ce s-a sfârșit 13.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului a părăsit biserica în aplauzele celor prezenți. Înmormântarea se desfășoară la cimitirul Bellu, iar actorul își va dormi somnul de veci alături de Marin Moraru, pe Aleea Artiştilor.

Sebastian Papaiani, a murit marţi, în locuinţa sa, la vârsta de 80 de ani. Acesta Sebastian Papaiani fusese internat de mai multe ori, după ce în luna mai fusese victima unui accident vascular cerebral, conform news.ro.

Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Piteşti şi fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. În 1963 a avut prima apariție în comedia regizorului Geo Saizescu ”Un surâs în plină vară”, unde alături de Florina Luican a fost remarcat nu doar de public, dar și de critici. A devenit celebru ca Păcală, Alecu din ”Asta seară dansăm în familie”, plutonier Căpşună din seria ”B.D”, și mai ales Ieremia din ”Toate pânzele sus”.

Sebastian Papaiani a fost decorat în data 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc”, cu prilejul împlinirii 150 de ani de la înființarea Teatrului Naţional din Bucureşti.

Sursă imagine: www.padtv.ro