Home » Știri » Șefa CSM, despre decizia spontană a Guvernului: demers periculos, nedemocratic și lipsit de o minimă aparență de respect

Șefa CSM, despre decizia spontană a Guvernului: demers periculos, nedemocratic și lipsit de o minimă aparență de respect

Sebastian Rotaru / 01.02.2017, 04:39
Șefa CSM, despre decizia spontană a Guvernului: demers periculos, nedemocratic și lipsit de o minimă aparență de respect

Președintele Consiliului Suprem al Mgistraturii (CSM), Mariana Ghena, a spus că aprobarea OUG privind modificarea Codurilor penale reprezintă un „demers periculos”.

Șefa CSM a exprimat o indignare fermă față de modalitatea prin care Ministerul Justiției „a înțeles să se raporteze la procedurile prevăzute de lege” în promovarea celor două proiecte de acte normative –legea grațierii și OUG privind modificarea Codurilor penale – , înaintate Parlamentului spre aprobare în procedură de urgență, relatează Digi24.

„Apreciez ca nepermisă nu numai sfidarea legii de către Executiv, cât mai ales atitudinea evidentă de desconsiderare a celorlalte instituții implicate în procedura avizării prealabile a proiectelor de lege, făcând astfel inutil orice efort de menținere a echilibrului între puterile statului. Consider periculos și nedemocratic acest demers lipsit de o minimă aparență, măcar, de respect față de principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii, ce creează un real potențial de instabilitate socială. Maniera în care Ministerul Justiției a gestionat întregul demers nu poate fi justificată, în niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al măsurilor vizate, și chiar așa fiind, urgența nu presupune impunerea prin forță a unui veritabil asediu asupra Justiției”, a afirmat judecătoarea Mariana Ghena.

Mariana Ghena a mai spus că decizia Guvernului reprezintă „riscuri serioase” la care este expus statul de drept prin continuarea acestor politici. Ea a solicitat celor responsabili o repoziționare a procedurilor în perimetrul instituțional și democratic.

De asemenea, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că OUG prin care sunt modificate Codul penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională.

”Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune ca ordonanţa de urgenţă este o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti, fiind discreţionară, vădit neconstituţională şi trebuie atacată urgent la Curtea Constituţională. Despre consecinţele ei grave am avertizat în comunicatul de ieri al Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr.