Home » Știri » Şefii SRTV şi SRR nu au venit la dezbaterea privind taxa radio-TV

Şefii SRTV şi SRR nu au venit la dezbaterea privind taxa radio-TV

Octavian Palade / 10.11.2016, 16:55
Şefii SRTV şi SRR nu au venit la dezbaterea privind taxa radio-TV

Şefii SRTV şi SRR au fost absenţi de la dezbaterea privind taxa radio-TV organizată de ActiveWatch. Aceștia se află la Praga.

Pe de altă parte, referitor la taxa radio-TV, președintele Iohannis a spus că așteaptă argumente pentru a-și forma o opinie, transmite news.ro.

Preşedintele a declarat joi, în debutul dezabaterii organizate de ActiveWatch pe tema taxei radio-tv, că aşteaptă „argumente puternice”, pentru a se decide dacă va promulga sau nu legea PSD referitoare la eliminarea unor taxe. De la eveniment lipsesc şefii celor două instituţii publice de presă, care se află la Praga.

Aflând că cei doi nu sunt prezenți, Iohannis a comentat zâmbind că „e foarte importantă întâlnirea şi bine că s-au dus”.

Taxa radio-TV, în atenția lui Iohannis

În discursul adresat la începutul dezbaterii, Iohannis a afirmat că probabil ar fi promulgat legea PSD privind eliminarea unor taxe, cu toate că ar fi fost nevoie de o dezbatere mai amplă şi în cazul lor, însă nu este convins de oportunitatea eliminării taxei radio-TV.

„Sunt şi eu ca şi mulţi români de părere că avem pur şi simplu prea multe taxe, trebuie să reducem din ele în aşa fel încât situaţia să devină mai uşor de înţeles, de aplicat, să eliminăm o anumită birocraţie, dar din păcate Parlamentul, dintr-un motiv pe care nu îl cunosc, fiindcă nu mi s-au adresat, eu bănuiesc că din cauza unui puseu de autosuficienţă, au intrat în procedură de urgenţă cu această iniţiativă şi în nici două săptămâni au trecut iniţiativa prin ambele Camere şi a primit şi vot final”, a declarat Iohannis.

Șeful statului  a subliniat că eliminarea acestei taxe s-a făcut fără o discuţie publică şi nu a fost propusă o altă soluţie în loc.

„Acea afirmaţie care s-a vehiculat, că în continuare TV şi Radioul public vor trăi foarte bine cu bani de la bugetul de stat, este o chestiune care, după părerea mea, se poate tehnic şi contabil realiza uşor, dar nu sunt foarte convins că asta ne dorim şi pentru că nu sunt foarte convins am fost foarte bucuros să particip la această dezbatere”, a mai menționat președintele.

Iohannis a reafirmat că, după adoptarea legii în Parlament, a primit multe scrisori prin care i s-a cerut să nu promulge legea, inclusiv de la cei doi şefi ai instituţiilor publice de presă, aflând cu această ocazie că cei doi preşedinţi directori generali nu au fost consultaţi pe tema eliminării taxei.

„Acest tip de dezbatere în mod normal şi natural ar fi trebuit să aibă loc înainte de a vota această iniţiativă în Parlament, şi nu după. Dacă Parlamentul a considerat că le ştie pe toate şi nu are nevoie de o dezbatere publică, eu am considerat că nu le ştiu pe toate şi am venit bucuros la o dezbatere publică. (…) Sper să veniţi cu motivaţii serioase, argumente puternice, pentru a mă ajuta pe mine în a-mi forma o opinie fundamentată”, a conchis Iohannis.