Home » Știri » Semnificația numerelor din CNP. Cum poate fi descifrat pas cu pas Codul Numeric Personal

Semnificația numerelor din CNP. Cum poate fi descifrat pas cu pas Codul Numeric Personal

Manolică Anca / 20.10.2020, 10:22
Semnificația numerelor din CNP. Cum poate fi descifrat pas cu pas Codul Numeric Personal

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată ce înseamnă cifrele care alcătuiesc Codul Numeric Personal (CNP) al actului tău de identitate. Iată semnificația numerelor din CNP și cum poate fi descifrat pas cu pas acesta.

Semnificația numerelor din CNP

Codul Numeric Personal este unic și reprezintă identitatea unui cetățean român. Dar știi ce se ascunde în spatele acestor cifre?

Codul Numeric Personal sau CNP-ul este un cod numeric de 13 cifre, unic fiecărei persoane născute în România. Se atribuie fiecăruia la naștere și se înregistrează pe certificatul de naștere.

Acesta figurează atât în actele de identitate (carte sau buletin de identitate), cât și în permisul de conducere auto.

CNP-ul a fost introdus ca element obligatoriu în actele de identitate, de stare civilă și în alte acte personale printr-un decret prezidențial semnat de Nicolae Ceaușescu pe 2 martie 1978.

Semnificația numerelor din CNP. Cum poate fi descifrat pas cu pas Codul Numeric Personal
Semnificația numerelor din CNP. Cum poate fi descifrat pas cu pas Codul Numeric Personal

Prima cifră înscrisă în CNP reprezintă sexul persoanei sau perioada în care aceasta s-a născut. Prin urmare, cifra 1 le revine bărbaților născuți între 1 ianuarie 1900 și 31 decembrie 1999, iar cifra 2, femeilor născute în aceeași perioadă. Cifrele 3 și 4 le revin bărbaților și, respectiv, femeilor, care s-au născut în perioada 1 ianuarie 1800 și 31 decembrie 1899.

Următoarele două cifre, 5 și 6 sunt pentru bărbații și femeile născuți și care urmează să se nască în perioada 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2099. Cifra 7 este desemnată bărbaților străini, cu rezidență în România, iar cifra 8 este rezervată femeilor și indică statutul de rezident străin în România.

Dacă am stabilit ce semnifică prima cifră a CNP-ului, este momentul să descifrăm următoarele două. Acestea reprezintă anul nașterii al respectivei persoane. Spre exemplu, o femeie născută în anul 1990 va avea trecut pe CNP ca prime cifre 290.

Următoarele două cifre din Codul Numeric Personal reprezintă luna în care persoana respectivă s-a născut. Continuând cu exemplul femeii născute în anul 1990 și adăugând luna iunie, ca fiind luna în care aceasta s-a născut, următoarele două cifre vor fi 06. Zilei de naștere îi sunt atribuite următoarele două cifre. Adică, dacă femeia s-a npscut pe 21 iunie 1990, cifrele CNP-ului vor arăta cam așa: 2900621.

În continuare, celelalte două cifre care urmează arată codul județului sau sectorului (în cazul persoanelor născute în București) în care s-au născut.. Fiecare județ din România este reprezentat de un număr de la 01 la 52 (sunt incluse și cele 6 sectoare ale Capitalei).

Următoarele 3 cifre din intervalul 001 – 999 se împart birourilor de Evidență a Populației ale județelor, în așa fel încât fiecare persoană să primească un număr diferit.

În final, ultima cifră este cea de control, fiind în relație cu toate celelate 12 cifre ale CNP-ului. Cifra de control se calculează astfel: fiecare cifră din CNP este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279; rezultatele sunt însumate, iar rezultatul final este împărțit cu rest la 11. Dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul, conform impact.ro.

Semnificația numerelor din CNP. Cum poate fi descifrat pas cu pas Codul Numeric Personal
Semnificația numerelor din CNP. Cum poate fi descifrat pas cu pas Codul Numeric Personal

Semnificația ultimei cifre

Potrivit numerologiei, ultima cifra poate să aibă următoarele semnificații:

1 – Eşti o persoană echilibrată, dar și foarte competitivă. În cazul în care ești provocat, faci față cu brio oricărei situații
2 – Eşti o persoană conflictuală, însă trăieşti pe principiul că marile idei se nasc din disensiuni.
3 – Îţi place să îi ajuţi pe cei din jur. Te oferi singur să le întinzi o mână de ajutor, înainte ca aceştia să se plângă de necazurile lor
4 – Pui mare accent pe cultură şi pe artă. Omul interesant pentru tine este acea persoană creativă și citită
5 – Te lași foarte greu descoperit și poți da impresia că eşti arogant şi extrem de fiţos.
6 – Ai o fire nebunatică, iar personalitatea ta complexă va va naștere mereu unor idei ce îi vor suprinde pe cei din jurul tău
7 – Îți place să inventezi și să testezi mereu lucruri noi, de asta ai putea fi considerat un mic geniu
8 – Scepticismul tău te poate ajuta să obţii succes după succes. Nu spui hop până nu sari ţarcul.
9 – Ai un caracter puternic şi niciodată nu îţi lipseşte zâmbetul de pe buze. Poţi fi uşor păcălit de ceilalţi deoarece ai încredere întotdeauna.