Home » Știri » Sf. Petru și Pavel, 29 iunie. Ce semnifică cheile și sabia Apostolilor. Ce e bine să faci în această zi

Sf. Petru și Pavel, 29 iunie. Ce semnifică cheile și sabia Apostolilor. Ce e bine să faci în această zi

Alexandru Cazacu / 29.06.2021, 09:58
Sf. Petru și Pavel, 29 iunie. Ce semnifică cheile și sabia Apostolilor. Ce e bine să faci în această zi

Astăzi, 29 iunie, credincioșii îi prăznuiesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În această zi, creștinii ortodocși țin cont și de o serie de tradiții și obiceiuri. Mai departe vă vom spune ce e bine să faci de Sfinții Petru și Pavel, dar și ce semnifică cheile și săbiile Apostolilor.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, 29 iunie. Ce semnifică cheile și săbia Apostolilor. Ce e bine să faci în această zi

De multe ori, atunci când intrăm în Biserică, ne uităm curioși la icoanele pictate pe pereții locașurilor sfinte, și ne întrebăm de ce unii sfinți sunt pictați cu arme sau unelte. Ei bine, în iconografia Ortodoxă, fiecare element reprezintă ceva din viața sfântului sau ceva simbolic legat de viața Bisericii. Acest lucru este și în cazul icoanei Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Ei bine, pe Sfinții Petru și Pavel îi putem deosebi în icoane prin faptul că, Sfântul Apostol Petru este pictat cu chei în mana dreaptă, iar Sfântul Apostol Pavel cu sabie. Dar haideți să vedem din ce cauză cei doi apostoli sunt zugrăviți cu aceste obiecte.

Semnificația cheilor și sabiei Sfinților Apostoli Petru și Pavel

După cum spuneam Sfântul Petru este pictat cu chei în mâna dreaptă. Care este motivul? Ei bine, potrivit crestinortodox.ro, cheile de pe icoana Sfântului Apostol Petru sunt ”Cheile Împărăției Cerurilor”, pe care Mântuitorul Iisus Hristos în timpul vieții sale pământești, a făgăduit că le va da Sf. Petru pentru mărturisirea lui hotărâtoare, că El este ”Fiul lui Dumnezeu”.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, 29 iunie. Ce semnifică cheile și săbia Apostolilor
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, 29 iunie. Ce semnifică cheile și săbia Apostolilor

Pe de altă parte, Sf. Pavel este pictat cu o sabie în mâna dreaptă. Această armă înseamnă propovăduirea sârguitoare a cuvântului lui Dumnezeu. În scrierile sale, Sfântul Apostol Pavel înfățișează de două ori cuvântul sub imaginea sabiei. În epistola către creștinii din Efes, Sf. Pavel vorbește despre lupta necontenită, care-l așteaptă cu căpeteniile, domniile si stăpânirile veacului și împotriva duhurilor rele. Așadar, pentru a câștiga această luptă, Sfântul Apostol îi sfătuiește pe oamenii din Efes să se îngrijească de armele duhovnicești, în numărul cărora arată și sabia duhovniceasca, sub care, după cum spune el trebuie de înțeles cuvântul Domnului.

Ce e bine să faci de Sfinții Apostoli Petru și Pavel

  • În această zi de sărbătoare, pentru a avea spor în gospodărie, femeile merg la Biserică pentru a sfinți colaci și mere, care sunt date apoi oamenilor săraci.
  • De asemenea, se spune că oamenii pistruiați trebuie să se spele pe față cu apă la miezul nopții, când cântă cocoșul, pentru că în felul acesta pistruii nu se vor mai înmulți.
  • Tot de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, în unele zone, oamenii poartă usturoi și pelin în buzunare, pentru a fi feriți de rele.
  • Tot astăzi, în unele locuri se obișnuiește ca mamele să fiicelor câte o punguță roșie în care se pune un cățel de usturoi și frunze de pelin, care va fi purtată  vreme de trei zile pentru ca fetele să fie apărate de farmece și de iele, care le-ar fura norocul.
  • De asemenea, ca în orice zi de sărbătoare, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel nu se spală, nu se face curățenie și nu se muncește la câmp.
  • Sf. Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii sau cel care răspunde de recolte. Așadar, în această zi gospodarii calcă ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.