Home » Știri » Sindicaliștii angajați la Poarta Albă cer demisia conducerii

Sindicaliștii angajați la Poarta Albă cer demisia conducerii

George Stanciu / 14.10.2016, 14:53
Sindicaliștii angajați la Poarta Albă cer demisia conducerii

Sindicatul Omnia cere demiterea conducerii aflate la Penitenciarul Poarta Albă, ca urmare tentativei de viol asupra unei angajate; aceștia cer şi măsuri de protecţie sporite pentru personal, afirmând că protecţia angajaţilor ”este o glumă sinistră”. În același timp, sindicaliştii mai susțin şi că ”au fost reclamate numeroase abateri ale conducerii” penitenciarului din Constanţa, cel mai recent caz fiind cel al unui ”deţinut favorizat care părăsea când voia punctul de lucru fără să se ştie ce face”.

Sindicaliştii transmit, prin intermediul unui comunicat publicat vineri, că recentul incident de la Penitenciarul Poarta Albă, unde doi deținuți au sechestrat o angajată în baie și au intenționat să o agreseze sexual, a fost posibil deoarece managementul închisorii este tolerant față de abuzuri, personalul din închisori este insuficient și protecția angajaților este precară, în cel mai bun caz.

”Personalul din penitenciare este expus unor riscuri profesionale şi personale greu de imaginat de către cineva care nu lucrează în fiecare zi cu tâlhari, criminali, violatori şi alte categorii de infractori; în cea mai mare parte recidivişti. Agresiunile asupra personalului se întâmplă la locul de muncă şi se întâmplă în comunitate, atunci când aceştia se întâlnesc cu foşti deţinuţi. Angajaţii sunt atacaţi chiar şi în propria casă, iar nu puţine cazuri sunt cele în care bunuri le sunt distruse şi sunt agresaţi în public”, transmite sindicatul Omnia, citat de news.ro.

Conform sindicaliştilor, la Penitenciarul Poarta Albă mai este nevoie de alți 280 de angajați, dar spun și că situația de aici este întâlnită și în alte închisori din țară.

”Aproximativ 280 de posturi mai sunt necesare, conform estimărilor ANP, pentru a putea fi asigurate în condiţii optime misiunile la Penitenciarul Poarta Albă. Altfel grozăvii ca cea de ieri se pot întâmpla oriunde şi oricând din lipsa personalului care să asigure toate activităţile în condiţii de siguranţă pentru personal şi pentru persoanele deţinute. Şi acest aspect ar fi trebuit să fie o prioritate pentru conducerile Ministerului Justiţiei, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Penitenciarului Poarta Albă”.

Sindicaliştii mai afirmă că la Poarta Albă au fost sesizate nenumărate nereguli de-a lungul anilor.

”Deşi de-a lungul timpului au fost reclamate numeroase abateri ale conducerii Penitenciarului Poarta Albă, foarte multe în legătură cu modul în care coordonează siguranţa misiunilor în interiorul şi exteriorul penitenciarelor, acestea au fost ignorate. Cazul cel mai recent ignorat este cel al unui deţinut favorizat care părăsea când voia punctul de lucru fără să se ştie ce face. Putea să facă orice, aşa cum s-a dovedit că au încercat cei doi sus-amintiţi”, se mai arată în comunicat.

 

Sindicaliştii vor demiterea celor din fruntea Penitenciarului Poarta Albă, dar vor și o serie de măsuri imediate care să asigure protecție angajaților.

”Cadrul normativ privind protecţia personalului din penitenciare este o glumă sinistră. Iar mijloacele tehnice şi procedurile prin care aceasta se realizează la locul de muncă sunt, atunci când există măcar cu numele, depăşte şi nefuncţionale. Lipsesc mijloace de protecţie individuală, de alarmare sau de intervenţie. Chiar şi banalele sisteme de alarmare individuală se dovedesc imposibil de achiziţionat, ANP returnând bani la buget. Cerem măsuri urgente de protecţie a personalului. Cerem îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Cerem eliminarea deficitului de personal. Cerem demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Alba”, scriu sindicaliştii.