Home » Știri » Sinistraţii din Galaţi primesc bani de la autorităţi. Peste 770.000 lei de la Consiliul Judeţean pentru comunele afectate

Sinistraţii din Galaţi primesc bani de la autorităţi. Peste 770.000 lei de la Consiliul Judeţean pentru comunele afectate

Ionel Palade / 21.10.2016, 14:06
Sinistraţii din Galaţi primesc bani de la autorităţi. Peste 770.000 lei de la Consiliul Judeţean pentru comunele afectate

Sinistraţii din Galaţi vor primi ajutoare financiare din partea autorităţilor locale. Banii alocaţi de Consiliul Judeţean vor fi folosiţi pentru cumpărarea de produse de primă necesitate.

Sinistraţii din Galaţi sunt sprijiniţi de Consiliul Judeţean, care a decis vineri să aloce peste 770.000 lei pentru comunele care au fost afectate de inindaţiile puternice produse în urmă o săptămână. Cu aceşti bani, primăriile vor cumpăra, printre altele, alimente, mobilier sau materiale pentru încălzire, anunţă news.ro.

Hotărârea a fost luată de consilierii judeţeni din Galaţi, care s-au reunit vineri într-o şedinţă extraordinară, cu scopul de a vota două proiecte care prevăd acordarea de ajutoare financiare comunelor afectate de inundaţii.

Primul proiect s-a referit la alocarea sumei de 620.300 de lei din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia CJ Galaţi, pentru acordarea de ajutoare localităţilor afectate de calamităţi naturale. Comuna Pechea a primit 200.100 de lei, Cuza Vodă – 197.200 de lei, Slobozia Conachi – 184.400 de lei, iar Costache Negri – 38.600 de lei.

Costel Fotea, preşedinte al CJ Galaţi, a precizat că primăriile vor folosi banii pentru a cumpăra produse de primă necesitate persoanelor afectate de inundaţii: paturi, saltele, lenjerii, sobe, calorifere electrice, plite de gătit şi butelii, precum şi pentru hrana sinistraţilor.

Alocaţia de hrană pentru fiecare sinistrat a fost stabilită la 10 lei pe zi, suma fiind la fel ca aceea cu care se asigură alocaţia de hrană pentru pacienţii internaţi în spitale. Preşedintele CJ Galaţi a explicat că s-a luat această măsură deoarece nu există niciun act normativ în care să fie stabilite alocaţii de hrană pentru persoane afectate de inundaţii.

Fiecare persoană afectată de inundaţii va beneficia de suma de 10 lei timp de 30 de zile, iar primăriile vor decide dacă banii se vor împărţi direct sinistraţilor sau vor fi cumpărate alimente.

Consilierii judeţeni au aprobat, de asemenea, acordarea sumei de 150.000 lei din fondul de rezervă bugetară „pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, prin transportul şi amplasarea construcţiilor uşoare din elemente modulate, în localităţile afectate de calamităţi naturale din judeţul Galaţi”, potrivit hotărârii CJ Galaţi.

Astfel, cu banii respectivi vor fi plătite transportul şi amplasarea unui număr de 32 de locuinţe modulare care au rămas în judeţ de la inundaţiile precedente.

”Sunt locuinţe modulare din alte localităţi care au fost inundate în 2013, din Cuca, Cudalbi, Corod. Ele vor fi luate de acolo şi duse astfel: 24 de containere vor merge la Pechea şi 8 la Cuza Vodă”, a menţionat preşedintele CJ Galaţi.

Inundaţiile din ultimele zile au afectat în total 22 de localităţi din judeţul Galaţi. Au fost evacuate 1.270 de persoane, iar un număr de 35 de case au fost distruse de viituri.

Sursa foto: radioiasi.ro