Home » Știri » Pericol major: Peste o treime din spitalele românești, în clădiri cu risc seismic

Pericol major: Peste o treime din spitalele românești, în clădiri cu risc seismic

Octavian Palade / 10.11.2016, 13:17
Pericol major: Peste o treime din spitalele românești, în clădiri cu risc seismic

În clădiri cu risc seismic funcționează aproximativ 30% din spitalele din România, declară ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Risc seismic de gradul I sau II pentru circa 30% din spitalele din România, aceasta este situația prezentată joi de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, potrivit news.ro. Acesta a arătat că este nevoie de investiţii masive în infrastructura de sănătate.

“Potrivit unui studiu pe care Ministerul Sănătăţii îl va prezenta săptămâna viitoare în ceea ce priveşte starea infrastructurii de sănătate din România, circa 30% din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II. Avem nevoie de investiţii masive în infrastructura de sănătate din România”, a precizat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu a adăugat că în prezent nu există bani pentru a construi toate spitalele de care România are nevoie.

Cu referire la noile investiţii, ministrul Sănătăţii a declarat că are pregătite cinci proiecte regionale pentru a accesa 150 de milioane de euro, sumă care provine din bani europeni, pentru construirea celor trei spitale regionale.

“Un lucru esenţial pentru investiţii este pregătirea proiectelor. Să stabilim unde vor fi făcute aceste spitale şi apoi să facem un studiu de fezabilitate şi după întocmim celelalte documente pentru începerea licitaţiilor. Avem în vedere construirea a trei spitale. Am selectat două terenuri în Cluj şi Craiova, pe care le-am primit de la Ministerul Apărării Naţionale”, a menționat Vlad Voiculescu. Totodată, acesta a mai spus că s-a întâmplat în trecut să fie ridicate clădiri care trebuiau să devină spitale, în locuri unde nu existau utilităţi.

Ministrul Sănătății a ținut să anunțe că la jumătatea anului viitor vor fi gata studiile de fezabilitate pentru toate cele trei spitale regionale din Cluj, Craiova şi Iaşi.

La sfârșitul lunii august, secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat preciza că există risc seismic inclusiv pentru clădirile serviciilor de ambulanţă şi ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.