Home » Știri » Starea de alertă 2022. Ce restricții se ridică, din 9 Martie, în România

Starea de alertă 2022. Ce restricții se ridică, din 9 Martie, în România

Alexandru Cazacu / 07.03.2022, 16:30
Starea de alertă 2022. Ce restricții se ridică, din 9 Martie, în România

Starea de alertă se încheie pe data de 8 martie în România. Așadar, o mare parte din restricții vor fi ridicate după această dată. Află în continuarea acestui articol, ce restricții se ridică și ce vor putea face românii din nou, începând din 9 martie 2022. Valul 5 al pandemiei este pe punctul de a se încheia în țara noastră.

România iese din starea de alertă

Cu siguranță, toată lumea aștepta ca lucrurile să se liniștească din punct de vedere al pandemiei. Ei bine, valul 5 al pandemiei pare să se încheie în România, iar autoritățile au decis să nu mai prelungească starea de alertă. Așadar, 8 martie este ultima zi în care starea de alertă se află în vigoare, urmând ca după această dată să se renunțe la ea.

Anunțul a fost făcut pe 4 martie 2022 chiar de către președintele României. După cum spune Klaus Iohannis, nu mai este nevoie de prelungirea stării de alertă, având în vedere actuala situație epidemiologică din țara noastră. Totuși, virusul nu va dispărea, iar șeful statului i-a îndemnat pe români să fie în continuare responsabili.

„Valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii, cu un impact major pentru viitor. Am convocat astăzi (n.r – 4 martie 2022) o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în care am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum”, a declarat președintele Iohannis.

 

Starea de alertă 2022. Ce restricții se ridică, din 9 Martie
Starea de alertă 2022. Ce restricții se ridică, din 9 Martie

Ce restricții se ridică, din 9 Martie, în România

Totodată, Klaus Iohannis a precizat că măsurile complete vor fi anunțate și explicate în amănunt, în perioada următoare. Cu toate acestea, renunțarea la starea de alertă înseamnă automat și ridicarea a unei mari părți din restricțiile impuse în timpul pandemiei.

Așadar, începând cu 9 martie, românii vor putea, printre altele, să intre pe teritoriul țării, în restaurante, în spații comerciale, în instituții și săli de spectacole, fără a fi nevoiți să prezinte certificatul verde. De asemenea, în exterior, nu va mai fi obligatorie purtarea măștii de protecție.

Totodată, ieșirea din starea de alertă înseamnă că barurile, restaurantele și cafenelele pot funcționa cum o făceau și înainte de pandemie, adică fără limită de oră. Pe lângă toate acestea, după 9 martie 2022, se vor putea organiza din nou nunți, botezuri și petreceri fără limitarea numărului de participanți.

Klaus Iohannis: „ Este important să continuăm să ne vaccinăm”

După cum am menționat și anterior, președintele României a ținut să sublinieze faptul că, românii trebuie să rămână în continuare responsabili și să păstreze obiceiurile bune din pandemie, deoarece este posibil ca virusul să nu dispară.

”Vreau să subliniez este că rămânem vigilenți și pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenție, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menținute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.”, a adăugat președintele României.

Așadar, datorită faptului că numărul de noi cazuri este în scădere, iar situația epidemiologică permite acest lucru, starea de alertă nu se mai prelungește în România și multe restricții vor fi ridicate.