Home » Știri » Știri externe » Țara din Europa care anunță sfârșitul pandemiei. Un cunoscut epidemiolog a transmis mesajul despre revenirea la viața normală

Țara din Europa care anunță sfârșitul pandemiei. Un cunoscut epidemiolog a transmis mesajul despre revenirea la viața normală

Manolică Anca / 06.01.2022, 16:19
Țara din Europa care anunță sfârșitul pandemiei. Un cunoscut epidemiolog a transmis mesajul despre revenirea la viața normală

Infecțiozitatea ridicată a variantei Omicron, mai puțin gravă, va face posibilă o revenire la viața normală până în martie, după un vârf de infecții la sfârșitul lunii ianuarie. Așa sună o parte din declarația unui cunoscut epidemiolog, în urma unui studiu realizat de organizația sa. Află care este țara din Europa care anunță sfârșitul pandemiei.

Țara din Europa care anunță sfârșitul pandemiei de coronavirus

Tyra Grove Krause, care conduce departamentul de epidemiologie al Institutului Național de Serum din Danemarca, a declarat zilele trecute la TV, pe postul danez TV 2, că pandemia se va încheia în două luni. Această concluzie optimistă a reieșit dintr-un studiu realizat de organizația sa.

Epidemiologul danez este și un consilier cheie al guvernului danez în abordarea crizei coronavirusului. Acesta este de părere că virusului nu-i vor mai rămâne indivizi de infectat, capacitatea sa de a cauza forme grave fiind redusă. Astfel, în două luni, viața va reveni la normal.

Danemarca, una din țările cele mai afectată de epidemie în această perioadă

Țara din Europa care anunță sfârșitul pandemiei de coronavirus înregistrează acum un nou val ridicat de infecții și cu cifre record confirmate în doar 24 de ore. Astfel, Danemarca este una dintre țările cu cel mai mare număr de infecții zilnice raportat la populația sa totală (aproximativ 5,8 milioane de locuitori) din lume.

„Totul indică faptul că Omicron este mai blândă decât Delta și că riscul de a ajunge la spital este doar la jumătate”, a declarat Krause pentru presa daneză, bazându-se pe un studiu realizat de SSI.

Danemarca anunță sfârșitul pandemiei de coronavirus
Danemarca anunță sfârșitul pandemiei de coronavirus

Dar combinația dintre natura relativ blândă a acestei variante – mai iertătoare decât tulpinile anterioare – și răspândirea sa rapidă oferă o astfel de speranță, potrivit studiului dezvăluit de Tyra Grove Krause.

„Omicron este aici pentru a rămâne. Aceasta va duce la o răspândire masivă a infecției în următoarea lună. Când se va termina, vom fi într-o poziție mai bună decât înainte”, a mai spus aceasta, potrivit Daily Mail.

În urma apariției acestor mesaje optimiste transmise de agenția de boli infecțioase a țării, premierul Mette Frederiksen a declarat miercuri, 5 ianuarie, că Danemarca nu a scăpat de criza coronavirusului și că varianta Omicron rămâne o potențială amenințare pentru țară.

Declarații similare și din partea unui virusolog belgian

În Belgia, virusologul Steven Van Gucht a făcut declarații similare într-un interviu acordat miercuri publicației De Standaard, prezicând că ianuarie și februarie vor fi două luni „foarte neplăcute”. „Va trebui să strângem din dinți un pic mai mult timp. Dar în martie, prevăd o îmbunătățire”.

Cu toate acestea, el a subliniat, de asemenea, că experții încă așteaptă modelele biostatisticianului Niel Hens pentru a putea spune ceva cu oarecare precizie despre caracteristicile Omicron. „Presupunerile și parametrii largi fac ca modelele să meargă în toate direcțiile. Trebuie să așteptăm până când datele vor fi mai fiabile”.

Cu toate acestea, Van Gucht și colegul său Marc Van Ranst au mai precizat că, deși șansa de a ajunge în spital este într-adevăr cu 50% mai mică cu Omicron, acest efect este anulat dacă de două ori mai multe persoane se infectează.