Home » Sănătate » Ce este Omicron și de ce ales OMS această denumire pentru noua variantă de coronavirus

Ce este Omicron și de ce ales OMS această denumire pentru noua variantă de coronavirus

Cojocaru Cristian / 29.11.2021, 16:07
Ce este Omicron și de ce ales OMS această denumire pentru noua variantă de coronavirus

Oamenii de știință din Africa de Sud au identificat o nouă versiune a coronavirusului despre care spun că se află în spatele unei creșteri recente a infecțiilor cu COVID-19 în Gauteng, cea mai populată provincie a țării. Această variantă a fost denumită Omicron.

Ce este Omicron, noua variantă de coronavirus

Nu este clar unde a apărut pentru prima dată noua variantă, dar oamenii de știință din Africa de Sud au alertat Organizația Mondială a Sănătății în ultimele zile, iar acest lucru a fost observat acum la călătoriile care sosesc în mai multe țări, din Australia până în Israel.

Vineri, OMS a desemnat-o drept  o ”variantă de îngrijorare”, numind-o ”Omicron” după o literă din alfabetul grec. Ministrul Sănătății, Joe Phaahla a spus că varianta este legată de o „creștere exponențială” a cazurilor în ultimele zile. De la puțin peste 200 de cazuri noi confirmate pe zi în ultimele săptămâni, Africa de Sud a văzut că numărul de noi cazuri zilnice s-a ridicat la peste 3.200 sâmbătă, majoritatea în Gauteng.

Luptându-se să explice creșterea bruscă a cazurilor, oamenii de știință au studiat mostre de virus și au descoperit noua variantă. Acum, până la 90% dintre cazurile noi din Gauteng sunt cauzate de aceasta, potrivit lui Tulio de Oliveira, directorul Platformei de inovare și secvențiere a cercetării KwaZulu-Natal.

După ce a convocat un grup de experți pentru a evalua datele, OMS a spus că ”dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfectare cu această variantă”, în comparație cu alte variante. Asta înseamnă că persoanele care au contractat COVID-19 și s-au recuperat ar putea fi infectate din nou.

Varianta pare să aibă un număr mare de mutații, aproximativ 30, în proteina spike a coronavirusului, ceea ce ar putea arăta cât de ușor se răspândește la oameni.  Sharon Peacock, care a condus secvențierea genetică a COVID-19 în Marea Britanie la Universitatea din Cambridge, a spus că datele de până acum sugerează că noua variantă are mutații ”consecvente cu transmisibilitatea îmbunătățită”, dar a spus că „semnificația multor mutații este încă necunoscută”.

omicron
Compania Moderna pregateste un vaccin pentru varianta Omicron

Compania Moderna dezvoltă un vaccin împotriva noii variante

Lawrence Young, un virusolog la Universitatea din Warwick, a descris Omicronul drept o ”versiune cu cea mai puternică mutație a virusului pe care am văzut-o”, inclusiv schimbări potențial îngrijorătoare nemaivăzute până acum în același virus. Oamenii de știință știu că Omicron este diferit genetic de variantele anterioare, inclusiv variantele beta și delta, dar nu știu dacă aceste modificări genetice îl fac mai transmisibil sau mai periculos. Până în prezent, nu există niciun indiciu că varianta provoacă o boală mai gravă.

Probabil că vor dura săptămâni pentru a stabili dacă Omicronul este mai infecțios și dacă vaccinurile sunt încă eficiente împotriva acestuia. Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College din Londra, a spus că este ”extrem de puțin probabil” ca vaccinurile actuale să nu funcționeze, menționând că sunt eficiente împotriva numeroaselor alte variante.

Chiar dacă unele dintre modificările genetice ale Omicronului par îngrijorătoare, nu este încă clar dacă vor reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică. Unele variante anterioare, cum ar fi varianta beta, au alarmat inițial oamenii de știință, dar nu s-a răspândit foarte departe.

Până în prezent, delta este de departe cea mai predominantă formă de COVID-19, reprezentând mai mult de 99% din secvențele trimise către cea mai mare bază de date publică din lume. Una dintre companiile producătoare de vaccin anti-Covid, Moderna a anunțat că intenționează să dezvolte o doză de rapel împotriva Omicron.

“Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a informat compania americană într-un comunicat citat de Agerpres.

În perioada 2020 – 2021, compania a dezvoltat doze de rapel pentru variantele Delta și Beta, afirmând că ”și-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidați la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.

“De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în faţa evoluţiei virusului”, a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în document.