Home » Știri » Știri externe » 10 lucruri uimitoare despre Turcia. Cum se va numi, după ce Erdogan a anunțat că vrea să-i schimbe numele

10 lucruri uimitoare despre Turcia. Cum se va numi, după ce Erdogan a anunțat că vrea să-i schimbe numele

Voicu Costin / 19.01.2022, 20:00

Una din cele mai faimoase țări din lume adună anual milioane de turiști din întreaga lume. Țara recunoscută pentru mirodeniile, cafeaua, dulciurile și condițiile din domeniul hotelier reușește să uimească și prin cultură. Turiștii aleg această destinație și datorită prețurilor, care sunt mult mai scăzute decât în alte destinații, dar și pentru condițiile excelente pe care le oferă acestora. De ce vrea președintele Erdogan să-i schimbe numele Turciei?

10 curiozități despre Turcia

  1. Turcia este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia de Sud-Vest și 3% în Europa. Turcia se învecinează cu opt țări: Grecia și Bulgaria la nord-vest; Georgia, Armenia și Azerbaidjan la nord-est, Iran la est, Irak și Siria la sud.
  2. Turcia are cel mai mare consum de ceai pe cap de locuitor. 96% din totalul populației bea cel puțin 1 ceașcă de ceai pe zi. Se estimează că turcii consumă 3 kilograme de ceai de persoană pe an.
  3. Jumătate din populația țării are sub 30 de ani. Este o populație tânără în medie, în care 23,4% au sub 14 ani și mai mult de jumătate din populația totală are sub 30 de ani. Doar 8,5% din populație are mai mult de 65 de ani.
  4. Cafeaua a fost introdusă în Europa de către turci. Ei au descoperit cafeaua europenilor, încă din secolul al XVI-lea.
  5. Amuleta Evil Eye este cel mai cumpărat suvenir turcesc. În Turcia este cunoscut sub numele de „nazar boncuğu” și este menit să protejeze împotriva spiritelor rele și a problemelor. Acest simbol se găsește și în multe alte țări în care Imperiul Otoman era prezent. Se spune că ochiul a început să fie făcut în urmă cu 3000 de ani.
  6. Cu câteva sute de ani în urmă, femeile din Turcia puteau divorța legal de soții lor dacă nu le furnizau suficientă cafea.
  7. Mâncarea turcească este răspândită în întreaga lume, iar fast-food-urile care vând mâncare specifică turcească se găsește în fiecare țară de pe Pământ.
  8. 99% din populația Turciei este musulmană.
  9. Se spune că legendarul oraș Troia se află aici.
  10. Unul dintre simbolurile Istanbulului este Grand Bazaar, ce are 64 de străzi, 4000 de magazine și aproximativ 25 000 de angajați.

Turcia se va numai altfel începând din acest an?

Turcia ar putea să aibă altă denumire în curând. Anunțul a fost făcut chiar de președintele Erdogan. Astfel, guvernul turc plănuiește să își schimbe numele oficial în Türkiye, înregistrându-l la Națiunile Unite, în următoarele săptămâni. Guvernul ar putea schimba numele printr-o simplă notificare la registrul ONU, dar litera Ü, care nu se află în alfabetul nominal latin, ar putea reprezenta o problemă. Türkiye înseamnă Turcia în limba turcă.

Demersul de schimbare a numelui a început în decembrie, după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a publicat un memorandum și a cerut publicului să folosească Türkiye pentru a descrie țara în orice limbă.

„Cuvântul reprezintă și exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizația și valorile națiunii unite”, se arată în declarația președintelui, care justifică astfel alegerea făcută.

Numele Turciei, Turkiye în limba turcă, poate fi împărțită în 2 componente: Turk, care înseamnă „puternic” sau „măreț” în turca veche și sufixul abstract –iye. Capitală Turciei e Ankara, nu Istanbul, așa cum cred majoritatea străinilor.