Home » Știri » Știri externe » 4 iulie – ziua SUA. Ce sărbătoresc americanii pe 4 iulie, de fapt. Origine și semnificație

4 iulie – ziua SUA. Ce sărbătoresc americanii pe 4 iulie, de fapt. Origine și semnificație

Manolică Anca / 04.07.2022, 13:26
4 iulie – ziua SUA. Ce sărbătoresc americanii pe 4 iulie, de fapt. Origine și semnificație

Ziua de 4 iulie – cunoscută și sub numele de Ziua Independenței – este o sărbătoare federală în Statele Unite din 1941, dar tradiția Zilei Independenței datează din secolul al XVIII-lea și de la Revoluția Americană. Află mai multe despre originea și semnificația acestei zile atât de importantă pentru americani.

4 iulie – Ziua Independenței, ziua SUA

În momentul în care au izbucnit primele bătălii din Războiul de Independență, în aprilie 1775, puțini coloniști își doreau independența completă față de Marea Britanie, iar cei care și-au dorit-o erau considerați radicali.

Cu toate acestea, până la mijlocul anului următor, mult mai mulți coloniști au ajuns să fie în favoarea independenței, datorită ostilității crescânde față de Marea Britanie și răspândirii sentimentelor revoluționare, precum cele exprimate în pamfletul de succes „Common Sense”, publicat de Thomas Paine la începutul anului 1776, scrie History.

La 7 iunie, când Congresul Continental s-a reunit la Pennsylvania State House (ulterior Independence Hall) din Philadelphia, delegatul din Virginia Richard Henry Lee a prezentat o moțiune prin care se cerea independența coloniilor.

Pe fondul unor dezbateri aprinse, Congresul a amânat votul asupra rezoluției lui Lee, dar a numit un comitet format din cinci persoane – printre care Thomas Jefferson din Virginia, John Adams din Massachusetts, Roger Sherman din Connecticut, Benjamin Franklin din Pennsylvania și Robert R. Livingston din New York – pentru a redacta o declarație oficială care să justifice ruptura cu Marea Britanie.

La 2 iulie, Congresul Continental a votat în favoarea rezoluției de independență a lui Lee într-un vot aproape unanim (delegația din New York s-a abținut, dar a votat ulterior afirmativ). În acea zi, John Adams i-a scris soției sale Abigail că ziua de 2 iulie „va fi sărbătorită, de generațiile următoare, ca marele festival aniversar” și că sărbătoarea ar trebui să includă „pompă și paradă… jocuri, sporturi, arme, clopote, focuri de tabără și iluminări de la un capăt la altul al acestui continent”.

La 4 iulie, Congresul Continental a adoptat în mod oficial Declarația de Independență, care fusese scrisă în mare parte de Jefferson. Deși votul pentru independența propriu-zisă a avut loc pe 2 iulie, de atunci încolo, ziua de 4 a devenit ziua care a fost sărbătorită ca fiind ziua de naștere a independenței americane.

4 iulie - ziua SUA
4 iulie – ziua SUA

Primele sărbători și tradiții de 4 iulie

În anii de dinainte de Revoluție, coloniștii organizaseră sărbători anuale de ziua de naștere a regelui, care includeau în mod tradițional trageri de clopote, focuri de tabără, procesiuni și discursuri. În schimb, în vara anului 1776, unii coloniști au sărbătorit nașterea independenței prin organizarea unor simulacre de înmormântări pentru regele George al III-lea, ca o modalitate de a simboliza sfârșitul stăpânirii monarhiei asupra Americii și triumful libertății.

Festivitățile care includeau concerte, focuri de tabără, parade și trageri de tunuri și muschete însoțeau de obicei primele lecturi publice ale Declarației de Independență, începând imediat după adoptarea acesteia. Philadelphia a organizat prima comemorare anuală a independenței la 4 iulie 1777, în timp ce Congresul era încă ocupat cu războiul în curs.

Președintele George Washington a oferit rații duble de rom tuturor soldaților săi pentru a marca aniversarea independenței în 1778, iar în 1781, cu câteva luni înainte de victoria-cheie a americanilor din Bătălia de la Yorktown, Massachusetts a devenit primul stat care a făcut din 4 iulie o sărbătoare oficială de stat.

După Războiul de Independență, americanii au continuat să comemoreze Ziua Independenței în fiecare an, în cadrul unor sărbători care au permis liderilor politici emergenți ai noii națiuni să se adreseze cetățenilor și să creeze un sentiment de unitate. Până în ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea, cele două partide politice majore – Partidul Federalist și Partidul Democrat-Republican – care apăruseră au început să organizeze sărbători separate de 4 iulie în multe orașe mari.

În prezent, ziua de 4 iulie este marcată prin etalarea steagului american, discursuri politice, parade, ceremonii, petreceri, reuniuni de familie, picnicuri, focuri de artificii şi alte evenimente.