Home » Știri » Știri externe » 4 țări din lume în care poți să consumi legal droguri. Cum a ajuns legea să fie permisivă aici

4 țări din lume în care poți să consumi legal droguri. Cum a ajuns legea să fie permisivă aici

Manolică Anca / 19.04.2022, 15:10
4 țări din lume în care poți să consumi legal droguri. Cum a ajuns legea să fie permisivă aici

Utilizarea drogurilor recreaționale, inclusiv a marijuanei, a rămas un subiect de dispută politică și socială timp de decenii. În timp ce susținătorii ei o numesc magie, alții o numesc o amenințare. Există unele țări care sunt strict împotriva utilizării și vânzării acestor substanțe, în timp ce altele au legalizat consumul. Care sunt efectele acestor legi.

Legalizarea drogurilor, un subiect extrem de controversat

Circa 30 de țări de pe glob au dezincriminat consumul de droguri într-o anumită măsură. În SUA, de exemplu, consumul de marijuana este legal în unele state, dar continuă să fie scos în afara legii la nivel federal, ceea ce face relativ dificilă înființarea de afaceri în acest sector.

Datele din raportul „O revoluție tăcută: Dezincriminarea consumului de droguri”, realizat de Release, ONG din Marea Britanie, specializată în legislația internațională din acest domeniu, arată că țările care au luat această decizie au înregistrat o scădere a ratelor de îmbolnăvire, precum și a deceselor cauzate de supradoze.

Cert este însă că legalizarea drogurilor este un subiect extrem de controversat care pare interminabil. Pe de o parte sunt cei care se opun clar, spunând că măsura ar putea duce la creșterea numărului de dependenți de substanțe, o problemă grea cu care ar fi nevoite să se confrunte guvernele și comunitățile.

Și, de cealaltă parte, vorbim despre comerțul ilegal care se practică și care duce la atât de multă violență în întreaga lume. Faptul că este scos în afara legii, îi împiedică pe consumatori să aibă parte de sprijin medical pentru a putea renunța.

Țări din lume în care poți să consumi legal droguri

Iată ce s-a întâmplat în câteva locuri de pe glob unde consumul de substanțe a fost dezincriminat.

1. Cehia

Legalizarea consumului de substanțe a adus în Cehia unele beneficii. Conform UNAIDS, Programul Națiunilor Unite privind HIV și SIDA, în țările care au dezincriminat consumul și au luat măsuri de reducere a riscurilor, rata de infectare cu HIV în rândul consumatorulor a scăzut drastic.

Cehia, Olanda, Portugalia și Elveția sunt câteva dintre țările care au experimentat acest lucru. Iar cehii sunt acum singurii din Europa de Est care primesc pedepse nesemnificative pentru consumul de droguri.

Țări din lume în care poți să consumi legal droguri
Țări din lume în care poți să consumi legal droguri

Imediat după prăbușirea regimului comunist, deținerea de droguri nu a mai constituit o infracțiune penală. Totuși, există anumite reguli: producerea, vânzarea și deținerea de cantități mari de droguri continuă să fie ilegală, iar cei prinși cu cantități mici, pentru uz personal, sunt considerați contravenienți și pot primi o amendă de până la 15.000 de coroane, echivalentul a aproximativ 600 de euro.

2. Argentina

Această țară a legalizat consumul de marijuana în anul 2009. De atunci, cetățenii pot să consume substanța în scop recreativ, fără a fi acuzați de fapte penale, atât timp cât nu reprezintă „un pericol evident”, au decis instanțele.

Argentinienii iau în calcul, de asemenea, dezincriminarea și altor droguri pentru uz personal, însă nu este nimic cert. Persoanele care au încălat legea privind consumul de droguri de mare risc formează în prezent al doilea cel mai mare grup din închisori, care a crescut într-un ritm accelerat în ultimii ani.

3. Germania

Drogurile au fost dezincriminate în Germania încă din anii 1990. La fel ca și în Cehia, și aici se pot deține cantități mici de droguri pentru uz personal, fără a merge la închisoare. Cei care doresc să le și comercializeze, o pot face în mod legal doar având o licență eliberată de Institutul Federal pentru Medicamente și Dispozitive Medicale. În caz contrar, se consideră infracțiune.

Pentru a facilita supravegherea consumatorilor de droguri și pentru a face această activitate mai sigură, Germania a pus bazele unor camere de consum de droguri. Aici, consumatorii își aduc propriile droguri și beneficiază de instrumente precum ace sterile, pentru ca totul să fie igienic.

4. Portugalia

În anii ’80 și ’90, țara s-a confruntat cu o rată alarmantă a consumului de droguri, creându-se o adevărată criză. Una din zece persoane consuma heroină la un moment dat. În încercarea de a stopa acest lucru, autoritățile au decis legalizarea consumului de droguri în 2001. A fost prima țară din lume care a procedat astfel.

Cei prinși cu droguri în posesie erau avertizați și amendați cu o sumă modică ori trimiși în fața unei comisii locale. Aceasta îi punea pe consumatori în contact cu medici, avocați și asistenți sociali, care veneau în ajutorul lor cu servicii de tratare a dependenței de droguri și de reducere a riscurilor.

Iar rezultatele nu au întârziat să apară. Portugalia a înregistrat de atunci o scădere considerabilă a consumului problematic de droguri, de asemenea, și infecțiile legate de acesta, precum HIV și hepatita, sunt în scădere.