Home » Știri » Știri externe » “Boala” lui Putin. Ce spune ministrul rus de externe despre starea de sănătate a acestuia

“Boala” lui Putin. Ce spune ministrul rus de externe despre starea de sănătate a acestuia

Alexandru Cazacu / 30.05.2022, 12:13
“Boala” lui Putin. Ce spune ministrul rus de externe despre starea de sănătate a acestuia

În ultima perioadă s-a tot vorbit despre o posibilă boală gravă a liderului de la Kremlin. Cu toate acestea, sănătatea și viața privată a lui Vladimir Putin sunt subiecte tabu în Rusia, acestea putând fi discutate doar în străinătate. Nu cu mult timp în urmă, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a vorbit pentru prima oară despre „boala a lui Putin”.

Ce spune ministrul rus de externe despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin

După cum am menționat și în rândurile anterioare, atât sănătatea, cât și viața privată a liderului de la Kremlin sunt subiecte tabu în Rusia, iar de cele mai multe ori nu sunt discutate în public. Totuși, în afara hotarelor țării au apărut zvonuri precum că Vladimir Putin ar suferi de o boală gravă, mai multe rapoarte sugerând că președintele rus ar avea „cancer la sânge”.

Astfel, ministrul de externe al Rusiei a vorbit pentru prima oară despre starea de sănătate a lui Putin. Răspunzând la o întrebare a postului de televiziune francez TF1, principalul diplomat al Rusiei a spus: „Nu cred că oamenii sănătoși la minte pot vedea în această persoană (n.r – Vladimir Putin) semne ale unei boli sau afecțiuni”. Ba chiar mai mult de atât, Serghei Lavrov susține că Vladimir Putin a apărut în public „în fiecare zi”.

„Îl puteți urmări pe ecrane, puteți citi și asculta discursurile lui. Las asta pe seama conștiinței celor care răspândesc astfel de zvonuri, în ciuda ocaziilor zilnice pe care le au de a verifica starea de fapt”, a spus Lavrov în comentariile publicate de Ministerul de Externe rus, potrivit The Times of Israel.

Ce spune ministrul rus de externe despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin
Ce spune ministrul rus de externe despre starea de sănătate a lui Vladimir Putin

Presupusa intervenție la care ar fi fost supus Vladimir Putin

Vladimir Putin va împlini 70 de ani în luna octombrie și este președintele Rusiei de mai bine de două decenii. Pe 24 februarie 2022, liderul rus a declanșat o ofensivă în Ucraina ce a dus la moartea a miii de oameni. De asemenea, el a provocat astfel cea mai gravă criză a refugiaților de după cel de-al Doilea Război Mondial, atrăgând asupra Rusiei sancțiuni occidentale fără precedent.

Conform canalului Telegram General SVR, în această lună, liderul de la Kremlin ar fi fost operat de cancer „cu succes” și se recuperează, în urma indicațiilor medicilor. Vestea a apărut cu puțin timp înainte ca președintele rus să apară la televiziunea de stat, întâlnindu-se cu Alexander Lukașenko. La discuții, Putin a fost surprins de camerele de filmat în timp ce își răsucea stângaci picioarele. Unii sunt de părere că acest gest ar putea fi o încercare de a ascunde spasmele involuntare cauzate de Parkinson.

Nu este prima oară când președintele Rusiei este filmat făcând această mișcare. Camerele de luat vederi au mai surprins gestul respectiv și în timpul unei întâlniri a lui Vladimir Putin cu președintele Tadjikistanului. Atunci, Emomali Rahmon părea să fi observat mișcarea și chiar a aruncat o privire scurtă la picioarele liderului rus, însă nu a spus nimic din acest punct de vedere.