Paşaport 2025. Henley Passport Index, clasamentul global al pașapoartelor, bazat pe datele Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA), a publicat noua listă pentru 2025. Acest top arată care sunt cele mai puternice pașapoarte din lume în funcție de numărul de țări în care cetățenii pot călători fără viză.
Singapore ocupă primul loc în 2025, cu cel mai puternic pașaport din lume. Cetățenii săi pot accesa fără viză toate cele 195 de țări ale globului. Pe locul al doilea se află Japonia, ai cărei cetățeni pot călători liber în 193 de țări. Locul al treilea este împărțit de mai multe țări europene, printre care Finlanda, Franța, Germania, Italia, Spania și Coreea de Sud, fiecare având acces în 192 de țări fără viză. SUA ocupă locul 9, oferind acces fără viză în 186 de țări, fiind devansate de state precum Polonia, Cehia și Ungaria.
Citeşte şi: Când ar putea trece România la moneda euro. Bulgaria face pasul în 2026
România se clasează pe locul 15, la egalitate cu Bulgaria și Monaco, oferind acces fără viză în 178 de țări. De asemenea, începând cu 10 ianuarie 2025, România a devenit membru oficial al programului Visa Waiver al SUA, ceea ce facilitează și mai mult călătoriile românilor.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Alte poziții notabile: Republica Moldova și Georgia – locul 44, acces în 122 de țări fără viză; Rusia – locul 46, cu 116 țări accesibile; China – progres semnificativ, urcând pe locul 60, cu acces în 85 de țări fără viză.
Cele mai slabe pașapoarte aparțin cetățenilor din Somalia (locul 102, acces în 35 de țări), Pakistan (103, acces în 33 de țări), Iraq (locul 104, acces în 31 de țări), Siria (locul 105, acces în 27 de țări) şi Afganistan (locul 106, acces în doar 26 de țări).
Christian Kaelin, directorul Henley & Partners, subliniază nevoia unei regândiri a conceptului de cetățenie în contextul schimbărilor climatice, dezastrelor naturale și conflictelor politice, care forțează tot mai multe comunități să își părăsească locuințele.
„Noțiunea de cetățenie și loteria dreptului prin naștere au nevoie de o regândire fundamentală, pe măsura creșterii temperaturilor, dezastrelor naturale tot mai frecvente și severe, ceea ce forțează comunitățile să se mute și transformă mediile lor în spații de nelocuit. În același timp, instabilitatea politică și conflictele în desfășurare în diverse regiuni îi forțează pe cetățeni să plece din țară și să caute un loc sigur”, a declarat Christian Kaelin.