Home » Știri » Știri externe » Câți litri are un baril, cât costă și la cât se ridică producția de petrol a Rusiei pe zi

Câți litri are un baril, cât costă și la cât se ridică producția de petrol a Rusiei pe zi

Manolică Anca / 23.05.2022, 12:42
Câți litri are un baril, cât costă și la cât se ridică producția de petrol a Rusiei pe zi

Rusia este cel mai mare exportator de petrol din lume pe piețele globale, al doilea cel mai mare exportator de țiței după Arabia Saudită și al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după Statele Unite și Arabia Saudită. Iată la ce nivel se ridică producția de baril a Rusiei pe zi și la ce preț ar putea ajunge în acest an, în contextul situației globale.

Totul despre barilul de petrol. Ce producție are Rusia

Barilul sau butoiul de petrol este o unitate de volum echivalentă a 42 galoane americane, care sunt aproximativ echivalente cu 158,9873 litri. Se folosește în principal în SUA, pentru a defini producția și consumul de petrol. În afara Statelor Unite, volumele de petrol sunt de obicei raportate în metri cubi în loc de barili de petrol.

Rusia este al treilea mare producător de petrol din lume, după Statele Unite și Arabia Saudită. Producția se ridică la aproximativ 10 milioane de barili pe zi, jumătate din cantitate fiind exportată ca țiței și aproximativ 3 milioane de barili pe zi ca produse derivate din petrol.

Cea mai mare țară din lume exportă aproximativ 2 milioane barili pe zi prin conducte și aproximativ 6 milioane de barili pe zi prin cisterne. Exporturile care merg către Uniunea Europeană se ridică la aproximativ 4 milioane de barili pe zi, aproximativ 1 milion fiind exportat prin conducte.

Cât vom plăti pentru petrol în 2022

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, a lansat o analiză privind prețurile și distrugerea cererii. Aceasta consideră că prețuri ale petrolului de 200 de dolari pe baril ar duce la o piață echilibrată prin distrugerea cererii cu 5-6 milioane de barili pe zi (exporturi rusești).

Compania se așteaptă ca prețul petrolului să fie în medie 135 dolari pe baril în 2022 și să se comercializeze în intervalul de preț de 115 – 175 dolari.

Totodată, potrivit unei analize a XTB Polonia, unul dintre cei mai mari brokeri de FX și CFD listați la bursă din lume, războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea duce prețul petrolului la 200 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, însă există și scenariul care arată o scădere sub 100 de dolari pe baril.

Pe fondul tensiunilor create de Kremlin, lumea, în special Europa, a început deja să se autosancționeze, oprind achizițiile de petrol rusesc pe piața și, de asemenea, caută să se aprovizioneze din altă parte. Acest lucru ar putea duce la înghețarea a aproximativ 3 milioane de barili pe zi din exporturile rusești, nefiind exclusă o creștere a prețului la 150-165 dolari per baril, chiar și peste 200 de dolari pe baril.

Pe de altă parte, dacă China va stimula achizițiile de petrol rusesc, în timp ce alți producători vor crește producția și vor ajunge să vândă mai mult în Europa, prețul petrolului ar putea ajunge sub 100 de dolari chiar în acest an. Iar China este capabilă să cumpere tot petrolul rusesc pe care Europa nu-l mai dorește.