Home » Știri » Știri economice » 7 moduri în care războiul Rusia-Ucraina ar putea crește prețurile. Efectele resimțite în întreaga lume

7 moduri în care războiul Rusia-Ucraina ar putea crește prețurile. Efectele resimțite în întreaga lume

Cojocaru Cristian / 11.03.2022, 12:24
7 moduri în care războiul Rusia-Ucraina ar putea crește prețurile. Efectele resimțite în întreaga lume

Sancțiunile severe împotriva Rusiei urmăresc să izoleze țara și să creeze o recesiune profundă acolo, dar consecințele economice vor fi resimțite și de oamenii din întreaga lume. Așadar, războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea crește prețurile atât în cazul alimentelor cât și al resurselor, precum și alte servicii ar putea fi afectate.

Războiul dintre Rusia și Ucraina crește prețurile la mai multe produse și servicii

Creșterea bruscă a prețurilor diferitelor produse, de la petrol și metale la grâu, este de așteptat să apară în perioada următoare. Atât în cazul articolelor de zi cu zi cât și în cazul mai multor servicii. Iată ce efecte poate aduce acest război.

Încălzirea casei ar putea costa mai mult

Oamenii din Europa plătesc deja prețuri mari pentru energie și combustibil. Conflictul Rusia-Ucraina le-a determinat până acum să se ducă și mai sus și a făcut ca prețul petrolului să se ridice, în timp ce prețurile en-gros la gaze s-au dublat cu mult. Dacă prețurile gazelor se mențin la acest nivel, analiștii energetici au avertizat că facturile pentru gospodării ar putea ajunge la prețuri considerabile, în timp ce prețurile medii la benzină au atins în mod repetat niveluri record.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, care este vital pentru încălzirea caselor, alimentarea avioanelor și umplerea mașinilor cu combustibil. Regatul Unit primește doar 6% din țițeiul și 5% din gazul său din Rusia, dar UE se aprovizionează cu aproape 40%.

Dacă o țară se bazează pe aprovizionarea Rusiei, ea va trebui să înlocuiască acest lucru, impactând livrările de gaze pentru alte țări, de aceea prețurile și facturile la energie vor fi afectate. Politicienii din Germania cer ca o „rezervă națională de gaz” să fie creată pentru a proteja consumatorii de șocurile de preț.

Prețurile din magazinele alimentare ar putea crește

Producătorii de alimente din Marea Britanie nu importă multe articole din Rusia sau Ucraina, dar prețurile de aici pot crește în continuare din cauza creșterii costurilor asociate, cum ar fi conservele și ambalarea și transportul. Între timp, costul produselor alimentare de zi cu zi ar putea crește în locuri precum Turcia și Africa de Nord, care se bazează pe grâu și porumb din Ucraina și Rusia.

Ambele țări exportă aproximativ un sfert din grâul lumii și jumătate din produsele sale de floarea soarelui, cum ar fi semințele și uleiul. Ucraina vinde, de asemenea, mult porumb la nivel global. Analistii au avertizat ca războiul ar putea afecta productia de cereale si chiar dubla prețurile globale la grâu.

Peste 40% din exporturile de grâu și porumb ale Ucrainei au mers în Orientul Mijlociu sau Africa anul trecut, iar întreruperile aprovizionării ar putea afecta disponibilitatea în aceste zone. Marea Britanie, prin contrast, produce de obicei mai mult de 90% din grâul consumat în țară. Dar fermierii de aici ar putea plăti mai mult pentru îngrășăminte, care este unul dintre cele mai mari exporturi ale Rusiei.

Creditele ipotecare pot cunoaște o traiectorie ascendentă

Inflația, care măsoară cât de repede crește costul vieții în timp, a atins 7,5% în ianuarie în SUA. cel mai înalt nivel înregistrat acolo din februarie 1982 și a crescut cu 5,5% în Marea Britanie. Un economist a avertizat că ar putea crește cu aproape 10% în marile economii occidentale dacă prețul energiei și al alimentelor este împins în sus de scăderea livrărilor cauzată de conflictul ruso-ucrainean.

O astfel de cifră ar putea încuraja Banca Angliei și Rezerva Federală a SUA să majoreze ratele dobânzilor. Ideea este că atunci când împrumutul este mai scump, oamenii vor avea mai puțini bani de cheltuit. Drept urmare, vor cumpăra mai puține lucruri, iar prețurile vor înceta să crească la fel de repede.

războiul crește prețurile
Din cauza razboiului creditele ipotecare ar putea fi afectate

Pensia ar putea cunoaște fluctuații

Acțiunile rusești s-au prăbușit cu până la 45% în urma invaziei Ucrainei, tranzacțiile fiind ulterior suspendate, băncile și companiile petroliere fiind printre cele mai grav afectate. De asemenea, a dus la scăderi abrupte pe piețele bursiere din alte părți ale lumii: în Europa, indicele FTSE 100 al Regatului Unit a scăzut cu peste 6% de când Rusia a invadat Ucraina, în timp ce indicele Dax al Germaniei este cu aproape 10% mai scăzut.

Reacția multor oameni la schimbările pieței de valori este că nu sunt direct afectați, deoarece nu investesc bani în acțiuni. Dar sunt milioane de oameni cu pensie ale căror economii sunt investite la bursă. Dacă scăderile larg răspândite ale prețurilor acțiunilor sunt susținute, atunci este probabil să fie o veste proastă pentru cei care economisesc pensiile, deoarece valoarea lor de economii este influențată de performanța investițiilor.

Prețurile autoturismelor ar putea crește

În calitate de important exportator de mărfuri, Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de metale din lume utilizate în orice, de la cutii de aluminiu, la fire de cupru, la componente pentru mașini, cum ar fi nichelul, care este utilizat în bateriile litiu-fier și paladiu, care este utilizat în convertoare catalitice.

Dacă Vladimir Putin ar decide să întrerupă aprovizionarea cu aceste metale ca răzbunare la sancțiuni, problemele existente de aprovizionare s-ar putea agrava, firmele auto trebuind să găsească surse alternative. Rusia găzduiește, de asemenea, centre de producție pentru mărci precum Stellantis, Volkswagen și Toyota. O parte din producția a fost deja întreruptă la fabricile de mașini din Rusia, în timp ce companiile de transport și de livrare au oprit activitatea către și dinspre țară care ar putea afecta disponibilitatea mașinilor noi.

Restricții de călătorie și costuri în creștere ale biletelor de avion

Ucraina și-a închis spațiul aerian și un număr tot mai mare de companii aeriene au anulat zboruri în afara Rusiei. O serie de țări, precum și UE, și-au închis spațiul aerian transportatorilor ruși. Chiar și cei care călătoresc departe în afara zonei de conflict ar putea fi afectați.

Cu toate acestea, efectul costurilor mai mari ale combustibilului asupra cărora tarifele sunt disponibile este neapărat „atenuat de mediul tarifar extrem de competitiv în care ne aflăm în prezent”. Companiile aeriene se luptă în mod constant pentru a capta cererea reînnoită pentru zboruri, ceea ce are ca rezultat vânzări frecvente de tarife, chiar dacă tarifele medii au crescut în ultimele săptămâni.

Volatilitatea pieței de valori

Stocurile au scăzut constant pe parcursul anului, deoarece Rusia a adunat trupe la granița sa cu Ucraina și piețele se pregăteau pentru un conflict major. Sosirea războiului și sancțiunile fără precedent impuse Rusiei ar putea continua să provoace schimbări pe măsură ce sectorul financiar se îndreaptă către un teritoriu neexplorat.

Dow Jones Industrial Average a scăzut cu peste 7%, indicele S&P 500 a scăzut cu peste 9%, iar compozitul Nasdaq a scăzut cu aproximativ 13% de la începutul anului 2022, iar experții în investiții se pregătesc pentru mai multe scăderi de viteză după ani de câștiguri. Criza geopolitică în curs de desfășurare dintre Rusia și Ucraina poate face presiuni asupra acțiunilor în acest moment, dar istoria sugerează că aceste scăderi ar putea fi oportunități bune de cumpărare pentru investitorii pe termen lung.