Home » Știri » Știri externe » Cel mai mic apartament din Londra, scos la vânzare la 50.000 de lire sterline. Cum arată locuința care măsoară doar 7 metri pătrați

Cel mai mic apartament din Londra, scos la vânzare la 50.000 de lire sterline. Cum arată locuința care măsoară doar 7 metri pătrați

Manolică Anca / 18.02.2022, 15:38

Imaginează-ți cum ar fi să trăiești în doar 7 metri pătrați. Ar fi suficient spațiu pentru un pat, o toaletă și un duș, o chiuvetă, un cuptor cu microunde și câteva spații de depozitare. Dar de o bucătărie în care să gătești, un spațiu unde să îți așezi decorațiunile preferate, un dressing în care să îți ții hainele sau un loc pentru a primi pe cineva în vizită sigur nu ai mai avea spațiu. Iată cum arată cel mai mic apartament din Londra, care a fost scos la vânzare la 50.000 de lire sterline.

Viața în cel mai mic apartament din Londra

Situat în Lower Clapton, în estul Londrei, vânzătorii cred că este cel mai mic apartament scos pe piață din capitală. Prețul minim stabilit de către licitatori este de 50.000 de lire sterline, dar este de așteptat să se vândă la un preț mai mare, având în vedere că a fost cumpărat cu 103.500 de lire sterline în mai 2017.

Experții spun că apartamentul este un exemplu a ceea ei numesc fenomenul de creștere al locuințelor minuscule, determinat de explozia prețurilor chiriilor și ale proprietăților. Microapartamentele sunt din ce în ce mai căutate și chiar mai mici, spun ei.

Apartamentul din Clapton a fost renovat recent și dispune de o fereastră mare, deci este foarte luminos. Pentru a maximiza spațiul, are un pat de căpitan deasupra unor spații de depozitare și dulapuri. Spațiul dintre pat și perete este larg cât să întinzi un braț. Există, de asemenea, o masă rabatabilă pentru a mânca sau a lucra. Toalet și un duș se află într-o cămăruță separată.

Camera din cel mai mic apartament din Londra / Foto: Jill Mead/The Guardian
Camera din cel mai mic apartament din Londra / Foto: Jill Mead/The Guardian

800 de lire sterline chirie pe lună

Potrivit The Guardian, minusculul apartament a fost dat în chirie pentru 800 de lire sterline pe lună, iar proprietarul și-a recuperat deja investiția. Actualul chiriaș stă în altă parte în cea mai mare parte a timpului și petrece doar o noapte sau două pe săptămână aici, deoarece este mai aproape de locul de muncă.

Minimul de licitație este cu mult sub un depozit mediu al cumpărătorilor ce se află la prima achiziție în Londra, pe care Halifax l-a calculat la 130.357 de lire sterline în 2020. Neal Hudson, un analist imobiliar, avertizează însă că cei care doresc să își cumpere o locuință ar trebui să fie conștienți că nu este sustenabil să trăiască într-un apartament mic pe termen lung și că, dacă nu reușesc să îl vândă, s-ar putea trezi blocați cu banii. Prețul este doar un exemplu al gradului în care au devenit inaccesibile locuințele.

Stuart Collar-Brown, directorul firmei My Auction, care vinde apartamentul, a declarat că, deși este cel mai ieftin apartament cu un contract de închiriere pe termen lung de pe piață, se așteaptă ca acesta să fie cumpărat de un investitor și nu de un prim cumpărător, având în vedere că băncile nu acordă împrumuturi pentru proprietăți mai mici de 30 de metri pătrați.

Patul din cel mai mic apartament din Londra / Foto: Jill Mead/The Guardian
Patul din cel mai mic apartament din Londra / Foto: Jill Mead/The Guardian

Microapartamentele sunt tot mai la modă

În anul 2019, un apartament de 9 metri pătrați într-o altă zonă din Hackney a fost scos pe piață la 130.000 de lire sterline. Agentul imobiliar Wild & Co a declarat că a primit două oferte, ambele sub prețul cerut, și a fost nevoie de 28 de vizionări pentru a găsi chiriași, care au plătit 600 de lire sterline pe lună.

Microapartamentele sunt din ce în ce mai populare, iar dimensiunile lor se tot reduc. Unul din 15 apartamente din Londra se situează sub standardul minim național de 37 mp pentru o locuință cu un dormitor, în timp ce dimensiunea mediană a proprietăților din Marea Britanie care se situează sub standardul de spațiu a scăzut cu un metru pătrat, ajungând la 29 mp.3

Julia Rugg, cercetător în cadrul Centrului pentru politici de locuințe al Universității York, a declarat că vânzarea din Clapton reflectă „natura umflată a pieței imobiliare din Londra” și a spus că ar fi o „evoluție îngrijorătoare” dacă apartamentele mici ar urma să fie considerate o soluție pentru ca locuințele să fie mai accesibile.