Home » Știri » Știri economice » Care sunt de fapt diferențele între apartamentele decomandate, semidecomandate ori open space

Care sunt de fapt diferențele între apartamentele decomandate, semidecomandate ori open space

Ileana Mladinoiu / 12.09.2021, 10:14
Care sunt de fapt diferențele între apartamentele decomandate, semidecomandate ori open space

Pentru multe gospodării, printre obiectivele importante de realizat este și cumpărarea unei case sau a unui apartament. Deoarece sumele implicate sunt semnificative, cei care vor să achiziționeze un apartament/o casă vor avea nevoie să-și pregătească bine proiectul.

De asemenea, să pună, acolo unde trebuie, întrebările corecte la momentul potrivit: ce tip de apartament doresc- decomandat, semidecomandat, open space- ce suprafață să aibă, câte camere, dacă se acceptă produsele băncilor (Prima casă, credit ipotecar etc.)

Care sunt de fapt diferențele între apartamentele decomandate, semidecomandate ori open space

Ce înseamnă un apartament decomandat

Un apartament decomandat cu 2 camere, de exemplu, este acela în care nu se face trecerea direct dintr-o cameră în alta. Cum intri într-un astfel de apartament vei da peste un hol a cărui lungime poate varia, în funcție de suprafața construită și de cea utilă, ce face posibilă accesul separat în fiecare spațiu. Tot aici se vor regăsi bucătăria și baia, eventual un dressing.

În cazul în care v-ați propus să locuiți într-un apartament decomandat, indiferent de numărul de camere, nu-i rău să treceți în revistă avantajele și dezavantajele lui.

De la început, precizăm că este unul dintre cele mai râvnite apartamente.

Care sunt avantajele unui apartament decomandat

Intimitate la cel mai înalt grad

Ținând cont că intrarea în fiecare cameră, oriunde s-ar afla ea, se face de pe holul principal și nu din alt loc, fii convins că intimitatea îți va fi asigurată. După o zi grea petrecută la serviciu, cine nu vrea să petreacă momente de liniște, acele momente în care să te deconectezi total, ca să poți a doua zi să o iei de la capăt plin de energie.

Plan apartament decomandat
Plan apartament decomandat

În plus, locuința se poate bucura de pereți despărțitori destul de puternici numiți izolatori fonici și termici.

Și o garsonieră sau apartamentul cu o cameră intră în categoria decomandatelor, deoarece nu trebuie să o traversezi ca să ajungi la baie sau la bucătărie.

Destinația camerelor este făcută după cum îți convine

Ne referim aici la compartimentarea apartamentului decomandat care este permisivă. Te lasă să-ți alegi livingul din oricare cameră, nu obligatoriu cea mai mare. La fel cum camera copilului nu trebuie să fie cea mai mică. Alegerile îți aparțin în exclusivitate.

Spațiu mult

O suprafață mai mare de apartament conferă confort. Din această cauză piața imobiliară le-a împărțit în apartamente confort 1, confort 2…

Mai nou, ele sunt în mai multe variante de compartimentare denumite: 1 B, 2B, 3E, 3G, 4B, 6B. De cifra mai mare depinde suprafața apartamentului.

De ex.:

  • o garsonieră 1B are o suprafață utilă totală de 35,30 mp;
  • un apartament cu 2 camere 2B are suprafața utilă totală de 49,51 mp;
  • restul apatrtamentelor ajung până la 81,54 mp (cele tip 6B) sursa: Hills Palady Apartment

Ce dezavantaje prezintă un apartament decomandat

Sistemul de încălzire nu asigură răspândirea căldurii spre toate încăperile apartamentului. Chiar dacă constituie un mare neajuns al acestui model de imobil închis, el poate fi acceptat și ca punct forte. Vorbim aici despre sezonul rece.

Vara, aerul condiționat dintr-o singură cameră nu acoperă necesarul pentru toate. De aceea, va fi nevoie să instalați câte un aparat în fiecare spațiu.

Prețul mare 

De pe site-ul plazaresidence.ro, am listat câteva costuri, ca să vă faceți o idee:

  • o garsonieră tip D, parter, are un pret de 42.700 de euro;
  • un apartament cu 2 camere tip A costă între 68.000 de euro – 71.000 de euro, et. 1-10;
  • 3 camere tip C, suprafața utilă 74,9 mp costă 92.000 – 94,000 de euro.

Ce este un apartament semidecomandat

Potrivit unei schițe a unui apartament cu 3 camere semidecomandat, acesta cuprinde cel puțin o cameră la care se ajunge prin intermediul livingului. Adică, nu te deplasezi direct dintr-o parte în cealaltă, ci printr-un hol.

Prin urmare, apartamentele decomandate și semidecomandate se diferențiază și prin faptul că cel de al doilea are, în general, 2 holuri ( unul mai mare și altul mai mic).

Sigur că holul mare este la intrarea în locuință, iar cel mic desparte sufrageria de una dintre celelalte camere.

Avantajele unui apartament semidecomandat

  • ajungi mai ușor în camera celor mici, care se vor simți mai protejați, știindu-te aproape în orice moment.
  • poți seta o anumită temperatură pentru ambele încăperi- și pentru dormitorul matrimonial și pentru camera copiilor- pentru a te asigura că micuții dorm în răcoare sau în căldură, după anotimp.
  • prețul unui apartament semidecomandat este mai mic decât al unei locuințe decomandate, atât la achiziție, cât la închiriere.
Plan apartament semidecomandat
Plan apartament semidecomandat

Dezavantajele unui apartament semidecomandat

Un tip ca acesta de apartament va reduce mult din intimitatea pe care ți-o oferă unul decomandat. Ideea de a trece dintr-o cameră în alta nu este tocmai confortabilă. Exact când ai nevoie de timp doar pentru tine, s-ar putea să nu te poți simți întocmai singur pentru câteva minute, așa cum ți-ai dori.

Ce este un apartament open space

Un open space înseamnă că locuința are una dintre încăperi fără un perete despărțitor. În multe cazuri, proprietarii renunță la peretele cu ușă al bucătăriei sau al sufrageriei, cu scopul de a crea ideea de spațiu mai larg. Altfel spus, bucătăria ajunge să fie comună cu livingul.

Garsonieră open space
Garsonieră open space

Este adevărat, recompartimentările acestea îți vor oferi mai mult spațiu și sunt foarte des adoptate în cazul apartamentelor cu o suprafața mică. Însă, trebuie să te gândești că mirosul de mâncare gătită se poate extinde în întreaga casă. Ar mai fi multe de spus, dar vă lăsăm pe dvs. să reflectați.

Ileana Mlădinoiu