Home » Știri » Știri externe » Cum a luat naștere conflictul dintre Kosovo și Serbia. Cum s-a ajuns la blocarea granițelor

Cum a luat naștere conflictul dintre Kosovo și Serbia. Cum s-a ajuns la blocarea granițelor

Alexandru Cazacu / 02.08.2022, 10:08
Cum a luat naștere conflictul dintre Kosovo și Serbia. Cum s-a ajuns la blocarea granițelor

Tensiunile din ultimele zile de la granița dintre Kosovo și Serbia sunt doar un alt moment dintr-un lung șir de incidente între cele două state. Situat în Balcanii Vestici, Kosovo este un stat parțial recunoscut. În timp ce Serbia consideră că Kosovo face parte din teritoriul său, Kosovo se consideră a fi un stat independent. Haideți să vedem cum a luat naștere conflictul dintre Kosovo și Serbia și cum s-a ajuns la blocarea granițelor.

Cum a luat naștere conflictul dintre Kosovo și Serbia

În caz că nu știați, Kosovo și-a declara independența în 2008, fiind recunoscută doar de 119 țări, dintre acestea 20 și-au retras recunoașterea. După cum am menționat și în primele rânduri, tensiuni constante există între Serbia și Kosovo încă de la declararea independenței acestuia din urmă.

În anii ’80, tensiunea din Iugoslavia era creștere, în urma inflației ridicate și a eșecurilor cu privire îmbunătățirile economice. Cel care a influențat negativ relațiile interetnice dintre cele două state este Slobodan Milošević. Ajuns la putere în anul 1997, liderul sârb a anulat autonomia provincială a regiunilor Kosovo și Voivodina.

Ei bine, conflictul de la finele anilor ’90 a dus la pierderea a peste 10.000 de cetățeni, iar un număr de peste 200.000 de refugiați au fugit din zonele de conflict. Conform shtiu.ro, identitatea etnică și istorică sunt principalele cauze ale conflictului dintre Serbia și Kosovo. Mai precis, în Kosovo, 92% din populație este albaneză. Pe de altă parte, din punct de vedere istoric, Serbia consideră că regiunea Kosovo face parte din identitatea național-teritorială a sa.

Cum a luat naștere conflictul dintre Kosovo și Serbia
Cum a luat naștere conflictul dintre Kosovo și Serbia

Acordul din 2013

În 2013, la Bruxelles se anunța un acord între guvernele celor două state care anunțau puncte permanente de trecere a granițelor. Cu toate acestea,  la finele lui 2014, din cauza schimbării guvernului kosovar, negocierile au ajuns într-un impas. Noua guvernare susținea o abordare politic pentru regimul de la Belgrad.

Pe de altă parte, președintele sârb, Tomislav Nikolic, spunea că deciziile luate de guvernul din Kosovo trebuie supuse unui referendum. La sfârșitul lui 2018, guvernul kosovar anunța introducerea unei taxe de 10% pentru bunurile importate din Bosnia și Serbia. Ulterior, în 2021, autoritățile din Kosovo au decis să interzică plăcuțele de înmatriculare sârbe pe teritoriul său.

Cum s-a ajuns la blocarea granițelor

Pe 31 iulie 2022, punctul de trecere a graniței Jarinje a fost închis ca răspuns la sirenele auzite în regiune. Cu doar o zi în urmă, poliția din Kosovo anunța că a fost ținta mai multor atacuri în nordul țării, loc în care au fost puse mai multe baricade în drumurile spre Serbia.

De menționat este faptul că, etnicii sârbi din nordul Kosovo utilizează plăcuțe de înmatriculare sârbe încă de la finele anilor ’90, însă acestea au acronimele orașelor din Kosovo. Ei bine, guvernul de la Pristina consideră că plăcuțele respective sunt ilegale.

Așadar, se pare că s-a ajuns la acest conflict după decizia guvernului din Kosovo de le impune cetățenilor sârbi de pe teritoriu său să solicite plăcuțe de înmatriculare auto emise de autoritățile de la Pristina. Ca răspuns, oficialii au amânat punerea în aplicare a acestei decizii pentru o perioadă de 30 zile.