Home » Știri » Știri externe » Închisoare pe viață, în Marea Britanie, pentru șoferii care provoacă accidente mortale. În ce condiții se aplică această pedeapsă

Închisoare pe viață, în Marea Britanie, pentru șoferii care provoacă accidente mortale. În ce condiții se aplică această pedeapsă

Manolică Anca / 27.06.2022, 11:21
Închisoare pe viață, în Marea Britanie, pentru șoferii care provoacă accidente mortale. În ce condiții se aplică această pedeapsă

Șoferii care provoacă accidente mortale ar putea fi condamnați la închisoare pe viață, conform noilor modificări aduse în legislația din Marea Britanie. Dacă până acum, pedeapsa maximă era de 14 ani, începând cu zilele acestea, când vor intra în vigoare noile schimbări, șoferii iresponsabili vor fi aspru pedepsiți. Iată ce scrie, mai exact, în lege.

Închisoare pe viață, în Marea Britanie, pentru cei care provoacă accidente mortale

Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care este pe punctul de a intra în vigoare, conform informaţiilor publicate de BBC. Așadar, șoferii care provoacă accidente mortale și-ar putea petrece tot restul vieții în spatele gratiilor.

Judecătorii vor putea să pronunțe de acum condamnări pe viață în cazul șoferilor periculoși care provoacă accidente mortale și în cazul șoferilor neglijenți care ucid în timp ce se află la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. La ora actuală, infracțiunile de acest gen sunt pedepsite cu maxim 14 ani de închisoare.

„Cei responsabili se vor confrunta acum cu posibilitatea de a-și petrece restul vieții în spatele gratiilor (..) Au fost pierdute prea multe vieți din cauza unui comportament nesăbuit la volan, care a devastat atâtea familii”, a declarat ministrul Justiției Dominic Raab.

Schimbările intră în vigoare ca parte a Legii privind poliția, criminalitatea, sentințele și instanțele

Această nouă legislație va incrimina, de asemenea, vătămarea corporală gravă în urma conducerii neglijente. Așadar, cei care vor provoca răni pe termen lung, sau permanente, vor primi, de acum, pedepse și mai aspre. Anunțată pentru prima dată în anul 2017, această modificare a legii va intra în vigoare marți, 28 iunie 2022.

Important de menționat este că înăsprirea pedepselor va fi aplicată infracțiunilor comise în Anglia, Scoția și Țara Galilor, nu și în Irlanda de Nord. Aceasta din urmă care are legi separate atunci când vine vorba de siguranța rutieră.

Guvernul a transmis că dorește ca pedepsele să „reflecte gravitatea crimelor și nenorocirea pe care șoferii criminali o lasă în urma lor”. Așadar, soluția a fost ca aceste gesturi iresponsabile să fie sancționate cu închisoare pe viață în Marea Britanie.

„Șoferii care manifestă un comportament rău pe drumuri reprezintă un pericol pentru noi toți. Cei care se comportă fără a ține cont de riscul pe care îl prezintă merită cele mai aspre pedepse atunci când acțiunile lor fură viețile altora”, a transmis Steve Gooding, directorul Fundației RAC.

Acesta speră că amenințarea cu o posibilă condamnare pe viață ăi va face pe șoferi să se gândească de două ori înainte de a mai comite astfel de acte nesăbuite, care pot pune viața multor persoane în pericol.

„Omuciderea involuntară implică deja o pedeapsă maximă de închisoare pe viață, așa că este greu de susținut că uciderea cuiva cu o mașină nu justifică o posibilă sancțiune de o severitate similară”, a mai spus el.

Procuratura va acuza în continuare oamenii de crimă sau ucidere din culpă dacă există dovezi că un vehicul a fost folosit ca armă pentru a ucide sau a comite vătămări corporale grave.