Home » Știri » Știri externe » Îngrijitoare româncă, lăudată în presa din Canada. Este numită „înger păzitor”

Îngrijitoare româncă, lăudată în presa din Canada. Este numită „înger păzitor”

Alexandru Cazacu / 09.08.2022, 15:02
Îngrijitoare româncă, lăudată în presa din Canada. Este numită „înger păzitor”

În urmă cu 12 ani, Livia Păun și-a luat inima în dinți și a decis să se mute în Quebec alături de soțul său. Acum, îngrijitoarea de origine română este lăudată în presa canadiană și chiar numită „înger păzitor”. Se pare că românca este foarte bine văzută de locuitorii casei de bătrâni, Maison Paul-Triquet, din Quebec, câștigându-și un loc special în inimile acestora.

Livia Păun, îngrijitoarea româncă lăudată în presa din Canada

În 2010, Livia a părăsit România pentru a-și urma visele alături de soțul său, în Canada. În prezent, românca a devenit foarte apreciată în Maison Paul-Triquet, o casă de bătrâni din Quebec. Diane Patry, fiica unuia dintre bătrânii din stabiliment, spune despre îngrijitoarea româncă:

„Livia este însăși definiția cuvântului înger păzitor. Depășește cu mult rolul ei de îngrijitoare, ea face parte din familie. Ea are grijă de el ca și cum ar fi propriul ei tată. Îi luminează zilele cu dăruirea, marea ei umanitate, generozitatea și empatia ei”.

Maurice, tatăl lui Diane, are 90 de ani și este veteran al Armatei Canadiene. El suferă de Parkinson și locuiește de patru ani de zile la Maison Paul-Triquet. De îndată ce a ajuns aici, Lidia a creat o legătură specială cu Maurice. Nu termină nicio tură fără să treacă să îl salute la plecare, iar momentul este unul așteptat cu nerăbdare de nonagenar.

Livia Păun: „A avea grijă de bătrâni este un mod de viață”

Cu toate acestea, Livia nu-i neglijează nici pe ceilalți rezidenți ai CHSLD (Centrul Spitalului Universitar din Quebec). Asta o arată și o serie de mărturii culese de cei de la Le Journal. Româncă este foarte muncitoare și le acordă o atenție deosebită seniorilor pe care îi are în grijă.

În valul cel mai grav al pandemiei, accesul rudelor pensionarilor în unitate nu a fost permis, însă rezidenții au putut efectua apeluri video. Pentru a vă da seama cât de strânsă este legătura dintre Livia și aceștia, trebuie să aflați că majoritatea seniorilor au preferat să ia legătura cu ea prin apel video, atunci când era izolată la domiciliu.

„Întotdeauna am spus că a avea grijă de bătrâni nu este o meserie, ci mai degrabă un mod de viață. Important este să lucrezi cu inima”, a spus Livia, potrivit stiridiaspora.ro.

Îngrijitoare româncă, lăudată în presa din Canada
Îngrijitoare româncă, lăudată în presa din Canada

De multe ori, Livia a fost ultima persoană care le-a strâns mâna unora dintre pacienți

Livia a știut dintotdeauna că vrea să lucreze în acest domeniu, având grijă de bolnavi. Românca a înțeles că este făcută pentru asta, după ce tatăl ei a suferit un accident grav și a fost nevoită să îl îngrijească, acesta neputând să se dea jos din pat.

Își iubește slujba și o face cu mare plăcere, însă recunoaște că nu se poate împăca cu moartea rezidenților de care are grijă. După cum spune chiar ea, ultimii doi ani ai pandemiei au fost teribili.

„Mi-a fost greu să-mi spun că nu pot face mai mult pentru a-i ajuta, mă simțeam de parcă sunt neajutorat. De fiecare dată când cineva moare, este o poveste întreagă care se stinge”, a mărturisit românca.

Nu de puține ori, ea a fost ultima persoană cu care unii dintre pacienți au dat mâna înainte de ultima lor călătorie.