Home » Știri » Știri externe » Locul din lume unde sărăcia îi împinge pe oameni să mănânce turte de noroi pentru a supraviețui

Locul din lume unde sărăcia îi împinge pe oameni să mănânce turte de noroi pentru a supraviețui

Manolică Anca / 14.01.2022, 14:50

Sărăcia globală este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă lumea astăzi. Cei mai săraci oameni de pe pământ suferă adesea de foame, nu au acces la educație în mod regulat, au o sănătate precară și trăiesc în condiții dure. Descoperă locul din lume unde, din cauza sărăciei, oamenii sunt nevoiți să mănânce turte de noroi pentru a supraviețui.

Sărăcia îi împinge pe oameni să mănânce turte de noroi

Cât de multă sărăcie vezi în jurul tău? Prea multă și parcă ne înfiorăm, nu-i așa? Oamenii săraci sunt forțați să mănânce tot ce le cade în mână. Potrivit studiilor, majoritatea oamenilor din lume trăiesc în sărăcie. 85% din lume trăiește cu mai puțin de 30 USD pe zi, două treimi trăiesc cu mai puțin de 10 USD pe zi și fiecare a zecea persoană trăiește cu mai puțin de 1,90 USD pe zi, potrivit ourworldindata.com.

În Haiti, una dintre cele mai sărace țări din emisfera vestică, cu peste 80% din populație trăind sub pragul sărăciei, lipsa de hrană i-a făcut pe locuitori să recurgă la soluții extreme. Pentru a putea supraviețui, sărăcia i-a împins pe oameni să mănânce turte de noroi. Deși ni s-ar părea ceva imposibil, ei bine, pentru ei acest lucru a devenit deja o obișnuiță.

Pentru unii locuitori din Haiti, aceasta este singura hrană pe care o consumă
Pentru unii locuitori din Haiti, aceasta este singura hrană pe care o consumă

Cu siguranță, consumul de noroi este dăunător pentru sănătatea umană

Deloc recomandat, dar, din păcate, oamenii din Haiti nu au o alternativă reală. Cu alimente puține și prețuri ridicate, mulți haitieni sunt forțați să își facă propria hrană din noroi, la care se adaugă unt și sare pentru a o face mai bună la gust, dacă se poate spune așa. În unele cazuri se poate pune zahăr, dacă acesta este disponibil. Este transformat într-un aluat moale căruia i se dă o formă anume și, ulterior, lăsat la soare pentru a se usca.

S-au obișnuit atât de mult să mănânce turte de noroi, încât acum a devenit o practică normală pentru ei, chiar o afacere. Cumpără noroi, fac aceste turte, după care le mănâncă sau le vând. Pământul este adus de undeva din nordul țării, iar un sac cu lut ajunge la aproximativ cinci dolari. O sumă mult prea mare pentru unii haitieni.

Pentru unii locuitori din Haiti, aceasta este singura hrană pe care o consumă
Pentru unii locuitori din Haiti, aceasta este singura hrană pe care o consumă

După cum ne putem imagina, aceste „prăjituri” nu au practic nicio valoare nutritivă. Având în vedere că țara are deja cele mai mari rate de mortalitate în rândul copiilor sub cinci ani din emisfera vestică, nu este deloc ideal. Haiti are, de asemenea, probleme serioase de mortalitate în jurul infecțiilor respiratorii, tuberculozei și diareei, iar consumul acestor turte nu atenuează deloc problemele. Din contră!

În cel mai bun caz, acestea întăresc sistemul imunitar slab al haitienilor. În condițiile în care accesul la medicamente este foarte limitat, locuitorii țării trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a se ajuta singuri.

Văzând ce sunt nevoiți să mănânce cei săraci, ar fi cazul să ne gândim de două ori înainte de a mai risipi alimentele!