Home » Când, unde, cum » Țara din lume în care oamenii își vând organele din cauza sărăciei

Țara din lume în care oamenii își vând organele din cauza sărăciei

Cojocaru Cristian / 13.01.2022, 09:16
Țara din lume în care oamenii își vând organele din cauza sărăciei

Vânzarea de organe este ilegală în aproape toate țările. Cu toate acestea, traficul este înfloritor pe piața globală și are loc în întreaga lume. Cererea continuă de organe alimentează nevoia de mai multă ofertă, iar persoanele care au nevoie de transplanturi profită de cei săraci dispuși să facă asta. Descoperă care este țara din lume în care oamenii își vând organele din cauza sărăciei.

Țara din lume în care oamenii își vând organele. Disperarea îi duce la gesturi extreme

Criza economică, sanitară, pandemia de Covid-19 afundă tot mai mulți oameni în sărăcie și îi fac să ia decizii disperate. Văzând că națiunea lor se prăbușește în sărăcie, tot mai mulți oameni nevoiași din Afganistan apelează la o măsură drastică, aceea de a-și vinde organele.

În provincia vestică Herat, oamenii care au nevoie disperată de bani își riscă viața vânzându-și rinichii. Economia țării, dependentă de ajutor, a început să se clatine serios de când trupele americane și NATO s-au retras de pe teritorul lor, talibanii preluând puterea la mijlocul lunii august 2021.

Comunitatea internațională a oprit activele Afganistanului în străinătate și toate finanțările, refuzând să colaboreze cu un guvern taliban. Aceștia sunt cunoscuți pentru brutalitatea de care au dat dovadă în timpul guvernării lor anterioare, de acum 20 de ani.

O operație transplant de rinichi costă între 5.000 și 7.000 de euro

Doctorul Nasir Ahmad, urolog și chirurg specializat în transplantul de rinichi, a spus că a realizat 85 de operații de transplant de rinichi în 2021. Potrivit acestuia, dacă există consimțământ reciproc din partea donatorului de rinichi și cumpărătorului, o operație completă ajunge să coste în jur de 600.000 de afgani (5.255 de euro) până la 800.000 de afgani (7.007 euro).

Afganistan, țara din lume în care oamenii își vând organele
Afganistan, țara din lume în care oamenii își vând organele

În funcție de grupa de sânge, rinichii pot costa între 200.000 de afgani (1.751 de euro) și 400.000 de afgani (3.503 de euro), taxele de spitalizare, medicamentele și taxele de operație ajungând la încă 400.000 de afgani (3.503 de euro).

Medicul atrage atenția și spune că multe dintre persoanele care apelează la acest lucru sunt cele mai vulnerabile, grav afectate de criza economică devastatoare, care se luptă pentru a-și hrăni membrii familiei. Însă aceste măsuri extreme pot atrage după ele consecințe dintre cele mai grave.

„Majoritatea persoanelor care își vând rinichii din cauza problemelor economice se vor confrunta cu probleme de sănătate pe termen lung pentru că nu au un rinichi. Cultura donării de rinichi nu este normală în Afganistan. Cei mai mulți dintre donatorii de rinichi sunt voluntari cu probleme economice care își vând rinichii altor persoane„, a declarat Ahmad Shekaib, medic specialist în medicina internă potrivit euronews.com.

O persoană și-a vândut un rinichi cu doar 2000 de euro. Și-a plătit o călătorie eșuată în Iran

Ghulam Hazrat, în vârstă de 40 de ani, din satul Qudoosabad, districtul Kohsan, provincia Herat, și-a vândut un rinichi cu suma de numai 230.000 de afgani (2.014 euro) în urmă cu o luna. Aceasta nu mai avea cu ce să își hrănească familia, dar trebuia să plătească și o călătorie eșuată pentru a intra ilegal în Iran în căutarea unui loc de muncă.

La o lună după ce talibanii au revenit la putere, Hazrat a împrumutat 20.000 de afgani (175 de euro) și a plătit un contrabandist pentru a ajunge în Iran, unde spera să găsească un loc de muncă, dar a fost arestat și deportat înapoi în Afganistan de către autoritățile iraniene. La întoarcere, simțind că nu mai există alte soluții de a-și hrăni familia, a ales să-și vândă rinichiul

„Nu puteam să ies și să cerșesc bani, nu eram în stare să cerșesc, atunci am decis să merg la spital și să-mi vând rinichiul, pentru a-mi putea hrăni macar o vreme copiii”, a declarat Hazrat.

Medicul i-a recomandat un an de odihnă pentru a se recupera după operație și evitarea de a face munci grele. Acesta, însă, nu este sigur ce va face după ce va termina banii.

În timp ce Organizația Națiunilor Unite a anunțat recent un apel de 5 miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro) pentru a dat o mână de ajutor atât Afganistanului, cât și țărilor vecine, o mare parte din această sumă fiind destinată plății lucrătorilor esențiali și eforturilor umanitare, afganii de rând luptă zi de zi să supraviețuiască.