Home » Știri » Știri externe » Comoara ascunsă a Afganistanului de care puțini știu. Pe ce speră să pună mâna talibanii

Comoara ascunsă a Afganistanului de care puțini știu. Pe ce speră să pună mâna talibanii

Manolică Anca / 24.09.2021, 11:33
Comoara ascunsă a Afganistanului de care puțini știu. Pe ce speră să pună mâna talibanii

Comoara ascunsă a Afganistanului de care puțini știu. La o primă vedere, în afara de importanța strategică a țării, Afganistanul nu ar reprezenta vreo miză deosebită. Asta pentru că afganii sunt una dintre cele mai sărace națiuni din lume. Cu toate astea, puțini știu de faptul că țara dispune de resurse importante care valorează miliarde de dolari.

Ce cuprinde comoara ascunsă a Afganistanului

Afganistanul a picat din nou pe mâna talibanilor, întrucât aceştia au reuşit în doar zece zile să pune stăpânire pe capitala Kabul, precum şi Palatul Prezidenţial. După decizia preşedintelui american din luna aprilie de a retrage trupele din Afganistan, talibanii au reuşit să preia conducerea ţării şi să şteargă cu buretele ani întregi de progrese sociale.

Odată cu preluarea de către talibani a Afganistanului, rămășițele arheologice ale țării se confruntă cu un viitor sumbru, chiar dacă grupul islamic extremist decide să nu le jefuiască sau să le distrugă în mod intenționat. Unele știri sugerează că talibanii deja vânează unul dintre cele mai faimoase situri ale țării. Așa-numita „comoară bactriană” este o colecție de peste 20.000 de artefacte, multe din aur, care au fost găsite în morminte vechi de 2.000 de ani, într-un sit numit Tillya Tepe în 1978.

Coroană de aur găsită într-un mormânt de pe locul Tillya Tepe, datând din primul secol în Afganistan. Coroana face parte din Tezaurul Bactrian
Coroană de aur găsită într-un mormânt de pe locul Tillya Tepe, datând din primul secol în Afganistan. Coroana face parte din Tezaurul Bactrian

„Toate siturile arheologice din Afganistan sunt expuse riscului”

Alte rămășițe arheologice care ar putea fi amenințate de talibani includ Mes Aynak, un oraș budist care a înflorit în urmă cu aproximativ 1.600 de ani. Orașul era situat de-a lungul iconicului Drum al Mătăsii și era folosit atât pentru comerț, cât și pentru închinare. Numeroase mănăstiri budiste antice și alte artefacte budiste antice sunt îngropate acolo.

„Situația pentru patrimoniul cultural nu este OK, pentru că în acest moment nimeni nu se ocupă de situri și monumente”, a spus Khair Muhammad Khairzada, un arheolog care a condus săpăturile la Mes Aynak . „Toate siturile arheologice din Afganistan sunt expuse riscului”, a spus Khairzada, menționând că nu există „nici o monitorizare, niciun tratament și nici o îngrijire, toate departamentele din toată provincia sunt închise, fără bani și alte facilități” care sunt necesare pentru „ai grijă de situri și monumente”. Recent, Khairzada a fost nevoit să fugă în Franța pentru a scăpa de talibani, potrivit Live Science.

Khairzada a spus că toate echipamentele pe care le-au folosit pentru excavare și conservare la Mes Aynak au „dispărut”. China deține drepturi miniere în zonele din apropiere și chiar înainte ca talibanii să preia arheologii se temeau că părți ale sitului ar putea fi distruse dacă ar fi transformat într-o mină. După ce talibanii au preluat Kabul, au anunțat că vor căuta sprijin economic din partea Chinei, dar nu este clar dacă asiaticii intenționează să construiască o mină în zonă.

Mes Aynak
Mes Aynak

Teritoriul Afganistanului găzduieşte metale rare

Pe teritoriul acestui stat de regăsesc metale rare cu o valoare totală estimată de până la 3.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar putea atrage mai multe ţări ale lumii. Afganistanul are elemente rare precum lantan, neodim, ceriu, dar şi aluminiu, aur, argint, zinc, litiu și mercur. Aceste metale sunt utilizate în mai toate domeniile, de la electronice la vehicule electrice, sateliţi şi aeronave.

Când talibanii au condus Afganistanul între 1996 și 2001, au distrus multe dintre aceste artefacte budiste, inclusiv două statui masive din secolul al VI-lea cunoscute sub numele de „Buddha din Bamiyan” care au fost săpate într-o stâncă acolo. Grupul extremist a folosit rachete, proiectile lansate în tancuri și dinamită pentru a doborî statuile falnice.

Până în prezent nu au fost raportate că talibanii ar fi distrus intenționat artefacte, iar conducerea talibanilor a emis declarații spunând că vor proteja siturile arheologice. Cu toate acestea, nu se știe dacăa.