Home » Știri » Știri externe » De ce nu pot fi înfrânți talibanii. 5 lucruri mai puțin știute

De ce nu pot fi înfrânți talibanii. 5 lucruri mai puțin știute

Cojocaru Cristian / 18.08.2021, 16:49
De ce nu pot fi înfrânți talibanii. 5 lucruri mai puțin știute

Deși armata afgană precum și armata SUA sunt net superioare din punct de vedere al dotărilor dar și a personalului, talibanii nu pot fi înfrânți. În spatele acestui lucru ar putea sta mai multe motive care să explice ”invicibilitatea” rebelilor.

Talibanii nu pot fi înfrânți

Lupta împotriva afganilor și ulterior a talibanilor, a fost pierdută de două ori de către Imperiul Britanic, recunoscând în cele din urmă independența Emiratului în anul 1919. URSS la rândul lor, în 1979 au invatat regiunea un urma unei lovituri de stat, ulterior ajungând să își retragă trupele soviectice din Afganistan în anul 1988.

Nici americanii nu au avut mai mult succes după ce, în anul 2001 aceștia au invadat țara, iar două decenii mai târziu, Statele Unite ale Americii au decis să își retragă trupele. Așadar, se pare că talibanii nu pot fi înfrânți, lucru care ridică foarte multe semne de întrebare, având în vedere că cele mai puternice trupe armate din lume au luptat împotriva acestora și totuși, au fost nevoie să își retragă trupele.

Unul dintre motive ar putea consta în faptul că talibanii controlează două treimi din Afganistan. În momentul în care Statele Unite ale Americii a decis retragerea trupelor, talibanii au reușit să cucerească teren important într-un ritm alert. Astfel, rebelii au reușit să acapareze mai bine de jumătate din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului, inclusiv cele mai mari orașe din țară. Cu atât mai mult cu cât, în ultimele zile aceștia au intrat în Kabul și au preluat comanda, potrivit Shtiu.ro.

înfrânți talibanii
Talibanii au reusit sa cucereasca peste doua treimi din teritoriul Afganistanului

Corupția în combinație cu ideologiile islamice îi lasă pe talibani să câștige teren

Ideile pe care talibanii le au contează cel mai mult pentru ei, chiar mai mult și decât propria viață. Astfel, acestea reprezintă cel important lucru, fiind ghidați după legea Sharia. Potrivit acestei legi, politica sau partidele politice nu sunt acceptate, astfel că aceștia se ghidează după modul de trai al Profetului, de acum 1.400 de ani.

Corupția, la rândul său joacă un rol foarte important în aceste războaie care au avut loc de-a lungul deceniilor. Astfel, mulți polițiști și militari sunt detașați în zone îndepărtate unde aleg să își abandoneze posturile și să se întoarcă înapoi la familiile lor pentru a le apăra. Totodată lipsa încrederii în guvern îi determină pe aceștia să renunțe la ideea de a lupta pentru a apăra guvernul președintelui Ashraf Ghani.

Atunci când nu ai nimic de pierdut, lupta poate fi cât se poate de violentă. Acesta este și cazul talibanilor la care se adaugă și curajul de care dau dovadă. Presa internațională a reiterat că centrul SUA de Combatere a Terorismului din West Point consideră că talibanii au peste 60.000 de luptători cărora li se mai adaugă alte câteva mii de susținători, numărul putând ajunge chiar și la 200.000. Totodată, rapoartele arată că talibanii au putut doborî avioane ale forțelor aeriene și au asasinat personal militar cu ani de pregătire.

Deși armata afagană este mai numeroasă și totodată armamentul și finanțările de care dispune sunt net superioare grupărilor talibanilor, în continuare aceștia pierd. Un motiv ar putea consta în faptul că gestionarea defectuoasă căreia i se alătură corupția dar și soldații cu moralul la pământ îi face pe talibani să câștige teren. Poliția afgană nu ar fi fost plătită de câteva luni de zile lucru care este valabil și pentru armata afgană.