Home » Știri » Afganistan, țara terorizată de talibani. Ce s-a întâmplat, în 1996, când au preluat controlul

Afganistan, țara terorizată de talibani. Ce s-a întâmplat, în 1996, când au preluat controlul

Cojocaru Cristian / 17.08.2021, 14:31

Țara terorizată de talibani, Afganistan, arăta cu mult diferit în 1960 față de ceea ce este acum, o țară plină de războaie și teroare instaurată de rebelii care urmează legea Sharia.

Afganistan este țara terorizată de talibani care, altădată arăta cu totul diferit

Fascinantele fotografii cu Afganistanul de acum 60 de ani care aparțin profesorului universitar Dr. Bill Podlich din Arizona, sunt departe de imaginile de război ale actualelor vremuri. Profesorul a dat la schimb viața din America pentru a călători la Kablu împreună cu soția sa, Margaret și cu cele două fiice adolescente, Jan și Peg.

Folosind filmul său Kodachrome, imaginile sale arată un Afganistan pașnic care face pași către un stil de viață mai liberal și occidentalizat, un contrast puternic cu priveliștile îngrozitoare văzute în timpul regimului taliban. Imaginile idilice au fost surprinse în 1967, când profesorul a început să participe la Unesco pentru a lucra la Colegiul Superior al Profesorilor din Kabul.

Pe lângă construirea unei relații cu afganii pe care i-a întâlnit, fotograful amator și-a propus să documenteze modul lor de viață. Imaginile senine includ bărbați care se relaxează afară cu un picnic, băieți care se joacă în râul Kabul la soare și fete care zâmbesc în timpul lecțiilor.

Altele prezintă piețe colorate, grădini cu flori viu colorate și chiar un băiat chicotitor care decorează prăjituri. În timp ce multe dintre aceste fotografii prezintă afgani fericiți, există multe care aparțin familiei Podlich care se bucură pașnic de timpul petrecut în țară.

În timp ce preda, fiicele lui Podlich participau la cursuri la Școala Internațională Americană din Kabul, care avea un număr de studenți americani și străini cu părinți care locuiau și lucrau în țară. Fiica doctorului Podlich, Peg, afirmă că aceste imagini sunt extrem de importante în ochii ei.

„Când mă uit la fotografiile tatălui meu, îmi amintesc Afganistanul ca o țară cu mii de ani de istorie și cultură. A fost o experiență dureroasă să urmărești și să auzi despre suferința profundă care a avut loc în Afganistan în timpul luptelor de aproape 40 de ani. Oamenii feroce și mândri, dar plini de distracție, au fost doborâți de forțe teribile”, a declarat Peg Podlich pentru Denver Post.

Colecția incredibilă este acum administrată de soțul lui Peg, Clayton Esterson, care a recunoscut imediat semnificația istorică a imaginilor.

„Mulți afgani au scris comentarii care arată aprecierea pentru fotografiile care arată cum era țara lor înainte de cei 33 de ani de război”, a spus el.

Afganistan terorizată talibani
In urma cu 60 de ani, lucrurile stateau cu totul diferit in Afganistan, tara macinata de razboaie FOTO: dailymail.co.uk

Cum au decurs lucrurile din 1996 până în prezent

1996: talibanii preiau controlul asupra Kabulului, interzicând femeilor să lucreze și introducând pedepse islamice, cum ar fi condamnarea la moarte și amputări.

1997: talibanii sunt recunoscuți drept conducători legitimi de către Pakistan și Arabia Saudită. Acum controlează aproximativ două treimi din țară.

7 octombrie 2001: Președintele George W. Bush anunță că trupele americane și britanice au început să lovească Afganistanul pentru că adăpostesc teroriștii al-Qaeda blamați pentru atentatele din 11 septembrie.

Decembrie 2002: SUA încheie anul cu aproximativ 9.700 de trupe desfășurate, majoritatea urmărind insurgenții talibani.

Mai 2011: Bin Laden este găsit ascuns în Pakistanul vecin și ucis într-un raid de operațiuni speciale din SUA. Există încă aproximativ 100.000 de soldați în Afganistan.

Iunie 2011: Spunând că SUA își îndeplinește obiectivele în Afganistan, Obama își anunță planul de retragere, astfel sunt aduși acasă 10.000 de soldați până la sfârșitul anului 2011.

Mai 2014: Obama își anunță planul de a scoate practic toate trupele americane din Afganistan până la sfârșitul anului 2016, când cel de-al doilea mandat al său se va încheia.

15 octombrie 2015: într-o inversare, Obama spune că situația este prea fragilă pentru ca armata americană să plece. El anunță planurile de menținere a forței actuale de aproximativ 9.800, în cea mai mare parte a anului viitor, pentru a continua misiunile de combatere a terorismului și pentru a-i sfătui pe afgani care se luptă cu talibanii care revin. Planul este ca numărul să scadă la aproximativ 5.500 de soldați în 2017.