Home » Știri » Știri externe » Oceanul Arctic se încălzește mai repede decât restul planetei. Veștile îngrijorătoare ale oamenilor de știință

Oceanul Arctic se încălzește mai repede decât restul planetei. Veștile îngrijorătoare ale oamenilor de știință

Manolică Anca / 16.08.2022, 13:28
Oceanul Arctic se încălzește mai repede decât restul planetei. Veștile îngrijorătoare ale oamenilor de știință

Cea mai recentă cercetare efectuată de oamenii de știință de la Institutul meteorologic finlandez din Helsinki, Oceanul Arctic se încălzește mai repede decât restul planetei. Cu atât mai îngrijorător este că acest lucru se întâmplă de aproape patru ori mai repede decât credeau oamenii de știință. Care sunt cauzele.

Oceanul Arctic se încălzește de patru ori mai repede decât restul planetei

O echipă de cercetători de la Institutul meteorologic finlandez din Helsinki a confirmat recent că, în ultimele patru decenii, zona arctică s-a încălzit de patru ori mai repede decât restul lumii.

Această încălzire foarte rapidă este cauzată în mare parte de o buclă de reacție în care încălzirea topește gheața marină, expunând o mai mare parte a Oceanului Arctic la lumina soarelui și provocând o încălzire și mai mare, care la rândul ei duce la o topire și o încălzire și mai mare, rezultând un fenomen numit amplificarea arctică.

Responsabilul de acest lucru? Schimbările climatice

Oceanul Arctic se încălzește într-un ritm alert în comparație cu restul Pământului. Și aceasta este doar o medie, deoarece unele părți ale oceanului, cum ar fi Marea Barents, între Rusia și arhipelagul norvegian Svalbard, se încălzesc de până la șapte ori mai repede, atrage atenția meteorologul Mika Rantanen, de la Institutul meteorologic finlandez din Helsinki.

Oceanul Arctic se încălzește mai repede decât restul planetei
Oceanul Arctic se încălzește mai repede decât restul planetei

Studiile anterioare au avut tendința de a spune că temperatura medie din Arctica crește de două până la trei ori mai repede decât în alte părți, deoarece oamenii continuă să provoace schimbări climatice. Acest studiu, publicat în Communications Earth & Environment, arată că predicțiile erau mult mai „finuțe” decât ceea ce se întâmplă în realitate.

De ce se încălzește mai repede aici

Temperaturile se încălzesc mai repede în Arctica decât în restul lumii, în mare parte din cauza pierderii gheții marine. Atunci când gheața strălucitoare și reflectorizantă se topește, se ivește un ocean mai întunecat. Acest lucru amplifică, desigur, tendința de încălzire, deoarece suprafața oceanului absoarbe mai multă căldură de la soare decât zăpada și gheața de la suprafață, având o culoare închisă.

Magnitudinea amplificării arctice este afectată atât de schimbările climatice cauzate de activitatea umană, cât și de variațiile climatice naturale pe termen lung.

„Numeroase studii raportează că Arctica se încălzește de două, mai mult de două sau chiar de trei ori mai repede decât media mondială.

Aici arătăm, folosind mai multe seturi de date observaționale care acoperă regiunea arctică, că în ultimii 43 de ani, Arctica s-a încălzit de aproape patru ori mai repede decât lumea, ceea ce reprezintă o proporție mai mare decât cea raportată în general în literatura de specialitate”, au scris autorii acestui studiu îngrijorător, potrivit muyinteresante.es.

Chiar și cele mai bune modele climatice nu reușesc să reproducă bine această încălzire, spun autorii. Incapacitatea modelelor de a simula în mod realist amplificarea trecută a Arcticii pune la îndoială previziunile viitoare în aceste domenii.