Home » Știri » Știri externe » Prima țară din lume în care Bitcoin are curs legal

Prima țară din lume în care Bitcoin are curs legal

Cojocaru Cristian / 08.09.2021, 15:33
Prima țară din lume în care Bitcoin are curs legal

El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. Astfel este susținut un experiement din lumea reală care va reduce costurile comisioanelor pentru miliarde de dolari trimiși acasă din străinătate.

Prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc de plată

În ciuda faptului că metoda de plată este una cunoscută la nivel mondial, criticii avertizează că ar putea alimenta spălarea banilor. Luni, țara a cumpărat suma de 400 de bicoin, iar Guvernul din El Salvador spune că acceptarea acestuia ca mijloc legal de plată va economisi 538 d emilioane de dolari anual, în taxe la remitențe.

Sondajele arată că locuitorii sunt sceptici și precauți de volatilitatea acestei criptomonede. Planul condus de președintele Nayib Bukeșe este menit să le permită cetățenilor din El Salvador să economisească uriașa sumă care este cheltuită anual pentru comisioanele plătite transferurilor de bani din Statele Unite.

Numai anul trecut, remitențele către El Salvador s-au ridicat la aproape 6 miliarde de dolari americani sau 23% din produsul său intern brut, unul dintre cele mai mari rapoarte din lume. Criticii susțin că ar putea crește riscurile de reglementare și financiare pentru instituțiile financiare. Cu toate acestea, unii locuitori sunt optimisti.

„Va fi benefic … avem familie în Statele Unite și ei pot trimite bani fără costuri, în timp ce băncile percep taxe pentru a trimite bani din Statele Unite către El Salvador”, a declarat Reina Isabel Aguilar, proprietară de magazin pe plaja El Zonte , la aproximativ 49 de kilometri sud-vest de capitala San Salvador.

El Zonte face parte din așa-numita plajă Bitcoin orientată spre a face orașul una dintre primele economii bitcoin din lume.

În perioada anterioară lansării, guvernul a instalat deja bancomate ale portofelului său digital Chivo, care vor permite convertirea criptomonedei în dolari și retragerea fără comisioane, dar domnul Bukele a căutat luni să tempereze așteptările pentru rezultate rapide și a cerut pentru răbdare.

„La fel ca toate inovațiile, procesul bitcoin al El Salvador are o curbă de învățare. Fiecare drum către viitor este așa și nu totul se va realiza într-o zi sau într-o lună”, a postat domnul Bukele pe Twitter, o platformă pe care o folosește des.

țară bitcoin
El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc de plată legal

Criptomoneda este foarte volatilă

Luni, El Salvador a cumpărat primele 400 de criptomonede, împingând temporar prețurile pentru bitcoin cu 1,49 la sută mai mari, la peste 52.680 USD. Criptomoneda a fost notoriu volatilă. La începutul acestui an, a crescut la peste 64.000 de dolari în aprilie și a scăzut la aproape 30.000 de dolari în mai.

Unii analiști se tem că mișcarea de a face curs legal Bitcoin, alături de dolarul SUA, ar putea înceți perspectivele căutării El Salvador de a căuta un acord de finanțare de peste 1 miliard de dolari cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

După ce a fost aprobată legea Bitcoin a domnului Bukele, agenția de rating Moody’s a retrogradat bonitatea creditului din El Salvador, în timp ce obligațiunile denominate în dolari ale țării au ajuns, de asemenea, sub presiune.

Bukele, care nu se ferește de controverse, a redistribuit luni un videoclip care îi arăta fața suprapusă actorului Jaime Foxx într-o scenă din Django Unchained, filmul lui Quentin Tarantino despre sclavia americană.

Videoclipul îl înfățișa pe Bukele biciuind un comerciant de sclavi care avea pe față emblema FMI. Ulterior, Bukele a șters retweetul. Propriul său tweet spunea: „trebuie să rupem paradigmele trecutului. El Salvador are dreptul să avanseze către prima lume”.