Home » Știri » Știri externe » Românul care a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, în Spania, va fi eutanasiat. Ce arată decizia instanței

Românul care a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, în Spania, va fi eutanasiat. Ce arată decizia instanței

Alexandru Cazacu / 05.08.2022, 16:10
Românul care a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, în Spania, va fi eutanasiat. Ce arată decizia instanței

Magistrații spanioli au aprobat cerere de eutanasiere a lui Marian Eugen Sabău. În luna decembrie a anului trecut, „pistolarul din Tarragona”, cum a fost supranumit românul, a devenit paraplegic în timpul unui atac armat comis chiar de el la fostul loc de muncă, potrivit presei spaniole. În acel moment, românul a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, în Spania.

Românul care a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, în Spania, va fi eutanasiat

Conform cotidianului spaniol El Pais, în decembrie 2021, românul a devenit paraplegic în timp ce comitea un atac armat, la fostul loc de muncă. Fostul agent de pază de origine română este acuzat de tentativă de omor, după ce și-a împușcat trei colegi și a rănit doi agenți Mossos d’Esquadra.

Aflându-se în sediul firmei pentru care lucra, Marian Eugen Sabău a început să tragă, după ce a fost concediat din cauza unui conflict la locul de muncă. El susținea că a trăit „un iad” la serviciu și că șefii i-au făcut viața imposibilă. După ce a aflat că a fost concediat, românul a intrat înarmat în sediul firmei la care lucra.

Bărbatul a fost neutralizat de către agenții de elită a Poliției Catalane, după ce s-a baricadat într-o fermă din zonă. În timpul confruntării, Marian a fost împușcat și a suferit o leziune a măduvei spinării. Din acel moment, el suferă de tetraplegie ireversibilă, așa că este dependent în totalitate de îngrijire. De fapt, de la atac și până acum, românul nu a stat nicio zi după gratii, pentru că nu poate părăsi spitalul.

Cererea de eutanasiere

Ulterior, bărbatul de origine română a cerut să fie eutanasiat. Ba chiar mai mult de atât, cererea sa avea atât avizul medicilor, cât și cel al comisiei de evaluare. În concluzie se arăta că bărbatul are „suferințe grave, cronice și invalidante”.

Astfel, Secția a II-a a Curții Provinciale din Tarragona a decis să mențină hotărârea primei instanțe, adică eutanasierea lui Marian Eugen Sabău. Conform magistraților, nu există motive pentru revocarea deciziei pronunțate de către instanța de instrucție. Totodată, instanța apreciază că cererea de moarte voluntară, înainte de proces, este justificată de vulnerabilitate, durere și suferința lui Marian Eugen Sabău.

Românul care a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, în Spania, va fi eutanasiat
Românul care a împușcat trei foști colegi și doi polițiști, în Spania, va fi eutanasiat

Nu este încă stabilită data în care românul va eutanasiat

Așadar, Marian Eugen Sabău devine primul deținut din Spania care obține dreptul la o moarte demnă, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, din 2021. Magistrații susțin că acuzatul „are suferințe fizice și psihice constante, fără posibilități de alinare” și o speranță de viață „limitată”.

Așa că, prezența acestuia pe banca acuzaților „ar reprezenta o afectare intolerabilă a demnității și integrității sale fizice și morale”, apreciază judecătorii. În decizia instanței spaniole nu este stabilită o anume dată la care românul va primi dreptul de deces, însă judecătorii au subliniat că înțeleg „disconfortul” și nemulțumirea victimelor.

Conform jurnaliștilor spanioli, nu mai pot fi depuse contestații ordinare, așa că avocații victimelor au precizat că vor înainta contestații la Curtea Constituțională.