Home » Știri » Știri externe » Țara care a ajuns „în faliment”. Oamenii nu au mâncare, medicamente și se bat pentru combustibil

Țara care a ajuns „în faliment”. Oamenii nu au mâncare, medicamente și se bat pentru combustibil

Alexandru Cazacu / 06.07.2022, 16:10
Țara care a ajuns „în faliment”. Oamenii nu au mâncare, medicamente și se bat pentru combustibil

Ranil Wickremesinghe, prim-ministrul din Sri Lanka, a declarat că țara sa este „în faliment”. Conform oficialului, Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii. Ba chiar mai mult de atât, guvernul a declarat recent că stocurile de benzină mai ajung doar pentru o singură zi. Oamenii nu au mâncare, medicamente și se bat pentru combustibil, transmite CNN.

Sri Lanka, țara care a ajuns „în faliment”

Premierul Ranil Wickremesinghe le-a explicat parlamentarilor că negocierile cu Fondul Monetar Internațional cu privire la relansarea economiei sunt dificile, pentru că Sri Lanka a intrat în discuții ca un stat în faliment, nu ca unul în curs de dezvoltare.

„Participăm la negocieri ca o țară în faliment. Prin urmare, trebuie să ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată decât negocierile anterioare. Din cauza stării de faliment în care se află țara noastră, trebuie să prezentăm separat Fondului Monetar Internațional un plan privind sustenabilitatea datoriilor.

Numai atunci când sunt mulțumiți de acel plan putem ajunge la un acord la nivelul personalului. Acesta nu este un proces simplu”, a declarat Ranil Wickremesinghe, potrivit CNN.

Conform sursei citate, Sri Lanka se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimii 70 de ani. Asta după ce rezervele de schimb valutar au ajuns la minime record, iar banii fiind cheltuiți pentru plata importurilor esențiale, printre care cele de alimente, medicamente și combustibil.

Din cauza crizei financiare, autoritățile din Sri Lanka au decis chiar și suspendarea școlilor

Pe lângă faptul că în Sri Lanka combustibilul este folosit doar pentru serviciile esențiale, activitatea școlilor a fost suspendată. Atât în capitala comercială Colombo, cât și în alte orașe mari din Sri Lanka, oamenii stau la cozi infernale pentru a achiziționa combustibil.

Ba chiar mai mult de atât, uneori se ajunge și la confruntări între civili și forțele de ordine. Duminică, ministrul Energiei a declarat că Sri Lanka mai are combustibil pentru cel mult o zi.

Țara care a ajuns în faliment. Oamenii nu au mâncare, medicamente și se bat pentru combustibil
Țara care a ajuns în faliment. Oamenii nu au mâncare, medicamente și se bat pentru combustibil

Oamenii au rămas fără mâncare

Locuitorii din Sri Lanka susțin că le este foarte greu să procure chiar și alimente de bază precum pâine sau lapte. Conform ministrului Energiei din Sri Lanka, Kanchana Wijesekera, prețurile alimentelor au crescut, iar situația s-a agravat și din cauza crizelor recente la nivel mondial.

„În ceea ce privește combustibilul și alimentele, țara noastră va trebui să se confrunte cu această criză la un moment dat. Combustibilul era limitat. Prețurile alimentelor au crescut. Din cauza recentelor crize globale, această situație s-a acutizat și noi”, a spus ministrul, conform sursei citate.

În cursul zilei de marți, premierul Wickremesinghe a declarat că speră ca un raport în ceea ce privește restructurarea datoriilor și sustenabilitatea să fie prezentat FMI până în luna august 2022. Potrivit oficialului, se va pregăti un program de asistență pentru împrumuturi pentru o perioadă de patru ani.

Totodată, prim-ministrul a precizat că până la finele lui 2022, inflația va crește până la 60%. Având în vedere faptul că, la nivel internațional, toate țările lumii sunt afectate de criză, Sri Lanka ar fi putea deveni prima care să își declară falimentul.