Home » Știri » Știri externe » Vaccinul anti-Covid, sub formă de pastilă. Cine îl produce

Vaccinul anti-Covid, sub formă de pastilă. Cine îl produce

Manolică Anca / 27.03.2021, 10:28
Vaccinul anti-Covid, sub formă de pastilă. Cine îl produce

Vești bune pentru persoanele cu frică severă de ace. Vaccinul anti-Covid-19, sub formă de pastilă, urmează să intre în studii clinice. Cine îl produce și când ar putea fi posibilă testarea.

Vaccinul anti-Covid, sub formă de pastilă

Vin vești bune de peste hotare. Vaccinul anti-Covid, sub formă de pilule ar putea intra chiar anul acesta în primele faze ale studiilor clinice, anunță Science Alert. Vaccinurile orale fac parte din vaccinurile din „generația a doua”, concepute pentru a fi mai accesibile, mai ușor de administrat și de distribuit. Într-un comunicat de presă, compania care a pus bazele acestui proiect a anunțată că speră să înceapă prima fază a studiilor clinice pe oameni până în luna iunie.

Acest pas ar fi doar prima fază a dezvoltării unui astfel de vaccin. Însă, deocamdată nu există nicio garanție de succes și chiar va funcționa, ar putea trece un an sau chiar mai mult până să fie autorizat pentru utilizare. Spre exemplu, Moderna și Pfizer au început primele teste la oameni în martie și, respectiv, mai 2020.

Cine produce vaccinul anti-Covid sub formă de pastilă

Compania care produce vaccinul anti-Covid sub formă de pastilă se numește Oravax și este o societate mixtă, alcătuită din compania israeliano-americană Oramed și compania indiană Premas Biotech. Vaccinul ar putea fi transportat într-un frigider normal și depozitat la temperatura camerei, a transmis Nadav Kidron, directorul Oramed, „fiind, din punct de vedere logistic, mai ușor accesibil oriunde în întreaga lume”. De asemenea, acest vaccinul țintește trei proteine structurale ale SARS-CoV-2, spre deosebire de singura proteină Spike țintită de vaccinurile dezvoltate de Moderna și Pfizer/BioNTech.

Vaccinul anti-Covid, sub formă de pastilă
Vaccinul anti-Covid, sub formă de pastilă

„Am avea nevoie de studii efectuate în mod corespunzător pentru a demonstra valoarea vaccinurilor orale. Acestea pot fi însă de folos pentru persoanele care au o teamă severă față de ace și pot fi mai ușor și mai rapid de administrat”, a declarat cu precauție Prof. Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia.

De asemenea, profesorul a mai declarat că vaccinurile orale ar putea oferi și alte beneficii față de vaccinurile injectate în braț, fiindcă „vaccinurile sistemice (injectate în braț) sunt în general foarte bune în prevenirea bolilor severe”, însă de multe ori nu au rezultate prea bune în prevenirea infecției. Până în prezent, nu au fost publicate prea multe date despre vaccinul anti-Covid Oravax , sub formă de pastilă. Și, cu toate că „rezultatele studiilor pe animale sunt încurajatoare”, Paul Hunter spune că asta nu înseamnă că și rezultatele studiilor pe oameni vor fi la fel.

Și alte compaii iau în calcul producerea acestui tip de vaccin

Și alte companii se declară deschise la dezvoltarea unor altfel de vaccinuri, pe lângă cele injectabile. Prof. Sarah Gilbert, cercetător principal în procesul de dezvoltare a vaccinului Oxford/AstraZeneca, a declarat că Oxford ia în calcul posibilitatea dezvoltării de vaccinuri sub formă de comprimate și de spray nazal. De asemenea, și ImmunityBio desfășoară studii clinice de fază 1 ale unei versiuni orale a vaccinului. Însă acesta ar urma să fie utilizat mai degrabă ca doză de rapel pentru vaccinul intramuscular, decât ca un vaccin de sine stătător.

La sfârșitul anului 2020, a existat o companie care a testat un vaccin oral anti-Covid-19 pe oameni, însă nu a avut rezultate bune. Vaxart anunțase rezultate bune la studiile pe animale, însă la primele studii pe oameni răspunsul a fost dezamăgitor.