Home » Știri » Vaccinul Covid. Avertismentul lansat de Agenția Europeană pentru Medicamente despre vaccinul din Rusia

Vaccinul Covid. Avertismentul lansat de Agenția Europeană pentru Medicamente despre vaccinul din Rusia

Alexandru Cazacu / 08.03.2021, 14:15
Vaccinul Covid. Avertismentul lansat de Agenția Europeană pentru Medicamente despre vaccinul din Rusia

Agenția Europeană pentru Medicamente a lansat un avertisment în legătură cu vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia. Ce spun specialiștii despre serul rușilor puteți afla citind continuarea articolului.

Vaccinul Sputnik V. Avertismentul lansat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Șefa consiliului de administrație a Agenției Europene pentru Medicamente le recomandă oamenilor să nu cumpere vaccinul anti-COVID-19 Sputnik V, dezvoltat de Rusia, până nu va fi evaluat de AEM.

”Nu cumpărați vaccin din Rusia înainte să îl evaluăm. Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. Deocamdată nu avem date despre persoanele vaccinate. Nu se știe”, spune Christa Wirthumer-Hoche, șefa consiliului de administrație a AEM.

Potrivit lui Christa Wirthumer-Hoche, rezultatele vor veni în curând, iar datele trimise vor fi trecute prin ”filtrul european de calitate, siguranță și eficacitate. Slovacia, Cehia și Ungaria au aprobat sau au în procedură de aprobare vaccinul dezvoltat de ruși.

AEM a început examinarea vaccinului Sputnik V

Joi, Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că a început examinarea vaccinului Sputnik V, pentru a se decide dacă beneficiile serului anti-Covid dezvoltat de ruși depășesc riscurile, scrie Euronews.

Potrivit AEM, informațiile despre vaccin vor fi evaluate când devin disponibile iar examinarea va fi una continuă, până când vor fi disponibile suficiente dovezi pentru a putea introduce vaccinul anti-Covid Sputnik V pe piața din Uniunea Europeană. Anunțul AEM a venit după ce Ungaria a achiziționat și a început să utilizeze vaccinul rusesc, chiar dacă acesta nu a fost aprobat de agenție.

”În fiecare zi pe care o petrecem așteptând Bruxelles-ul, pierdem o sută de vieți maghiare. De ce ar trebui să credem că experții europeni sunt mai inteligenți decât noi? Am încredere în Centrul de Sănătate Publică din Ungaria mai mult decât cel din Bruxelles”, a declarat în urmă cu aproximativ o lună, Viktor Orban.

Ce avertisment a lansat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Ce avertisment a lansat de Agenția Europeană pentru Medicamente

De asemenea, Slovacia a achiziționat și ea 200.000 de doze de Sputnik V, însă nu a început vaccinarea cu serul dezvoltat de Rusia. Mai mult de atât, Cehia a anunțat și ea că a comandat doze la ruși. După cele trei țări, și Austria dorește să achiziționeze vaccinul rusesc. Cancelarul Sebastian Kurz, susține că a discutat cu liderul de la Kremlin în ceea ce privește utilizarea vaccinului Sputnik V, dar a precizat că o posibilă comandă va fi realizată doar dacă vaccinul este aprobat de Uniunea Europeană.

Cele trei vaccinuri aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente

AEM a aprobat până în prezent trei vaccinuri pentru a fi utilizate în Uniunea Europeană. Acestea au fost dezvoltate de Pfizer / BioNTech, AstraZeneca / Oxford University și Moderna. Deocamdată, Agenția Europeană a Medicamentelor evaluează jab-ul de Johnson & Johnson și se așteaptă să își dea aprobarea la mijlocul lunii martie.

Kirill Dmitriev, managerul Fondului rus de investiții directe, care a finanțat vaccinul Sputnik V, a declarat că a salutat revizuirea continuă a Agenției Europene a Medicamentelor. Datele publicate despre vaccinul Sputnik V sugerează că serul, care folosește o proteină spike pentru a declanșa un răspuns imun, are o rată de eficacitate de 91,6%. Dozele pot fi depozitate într-un frigider normal și costă sub 10 dolari.