Home » Știri » Ce este Sputnik V. Vaccinul rusesc a pus lumea medicală într-o situație fără precedent

Ce este Sputnik V. Vaccinul rusesc a pus lumea medicală într-o situație fără precedent

Alexandru Cazacu / 02.02.2021, 10:19
Ce este Sputnik V. Vaccinul rusesc a pus lumea medicală într-o situație fără precedent

Se pare că Kremlinul își promovează din ce în ce mai mult vaccinul anti-COVID-19, Sputnik V. Asta se întâmplă în același timp cu desfășurarea unei campanii de dezinformare împotriva serurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna sau Astra Zeneca. Acestea din urmă fiind deja aprobate pe piața din Uniunea Europeană.

Vaccinul Sputnik V a pus lumea medicală într-o situație fără precedent

În contextul în care lumea se confruntă cu pandemia de coronavirus, este și normal ca marile companii farmaceutice să se străduiască să găsească o soluție cât mai rapidă pentru a găsi un vaccin eficient, sigur, nu foarte scump și disponibil cât mai rapid posibil.

Spre surprinderea tuturor, cam pe la jumătatea lunii august Rusia a anunțat producerea de urgență a vaccinului anti-coronavirus Sputnik V. Cu toate că a fost aprobat, serul nu a fost supus unor teste clinice, iar verificarea decisivă a siguranței acestuia a fost omisă.

Pacienți diferiți, rezultate similare

Cercetătorii își pun mari semne de întrebare în ceea ce privința veridicității datelor din jurul dezvoltării vaccinului rusesc. Oamenii de știința din mai multe țări din Europa, Statele Unite, Canada și chiar din Rusia au pus la îndoială într-o scrisoare deschisă validitatea datelor vaccinului Sputnik V, care au fost prezentate în luna septembrie în publicația de specialitate Lancet.

Se pare că specialiștilor le-a atras atenția mai mult datele dubioase ale tiparelor numerice, care se repetă în scrisoarea deschisă. Deși persoanele care au participat la teste au primit versiuni diferite de Sputnik V, acestea au avut valori identice de anticorpi în sânge în zile diferite. Mai multe de atât, chiar și valorile celulelor T s-au dovedit a fi identice la participanții la teste. Acest lucru i-a făcut pe cercetători să creadă că acest lucru nu este la întâmplare. Potrivit experților, sunt mai multe șanse ca rezultatele să fie manipulate.

”Este ca și cum ai da cu zarul și ar ieși mereu aceleași numere, în aceeași ordine”, declara Enrico Bucci pentru Moscow Times, potrivit dw.com.

Ce este, de fapt, Sputnik V
Ce este, de fapt, Sputnik V

Prima țară din Europa care a aprobat vaccinul Sputnik V

Autoritățile din Ungaria au dat aprobarea inițială pentru vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca și cel rusesc Sputnik V. În urmă cu câteva zile, ministrul de externe maghiar urma să meargă la Moscova pentru mai multe discuții pe această temă. Mai mult de atât, guvernul de la Budapesta a primit chiar și un precontract pentru achiziția de doze de Sputnik V.

În caz că ministrul de externe Peter Szijjarto va ajunge la o înțelegere cu Moscova și se va semna un acord de transport, atunci Ungaria va deveni primul stat din UE care primește vaccinul dezvoltat de Rusia Sputnik V.

Rusia a depus cererea de aprobare a vaccinului Sputnik V în Europa

Nu cu mult timp în urmă Rusia a depus cererea de aprobare a vaccinului rusesc Sputnik V în Uniunea Europeană. Potrivi Kremlinului, serul dezvoltat de Rusia are o eficiență de 92 %.

”Această decizie este foarte importantă, deoarece demonstrează că siguranța și eficacitatea vaccinului de peste 90% sunt foarte apreciate de partenerii noștri din Ungaria”, spunea Kirill Dmitriev, potrivit Mediafax.