Home » Știri » Știri economice » Când mă pot pensiona? Cum poți afla online. Metoda simplă

Când mă pot pensiona? Cum poți afla online. Metoda simplă

Manolică Anca / 11.08.2021, 15:13
Când mă pot pensiona? Cum poți afla online. Metoda simplă

Când mă pot pensiona? Este întrebarea pe care mulți români ajunși aproape de vârsta de pensionare și-o pun. Ei bine, dacă te afli printre aceștia, trebuie să știi că poți afla acest lucru printr-o metodă foarte simplă, pe care Casa Națională de Pensii o pune la dispoziție. Iată cum afli online când poți ieși la pensie și câți ani mai ai de cotizat.

Cum aflu online când mă pot pensiona

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) pune la dispoziția tuturor pe site-ul instituției un soft cu ajutorul căruia putem afla atât anul în care ne putem pensiona anticipat, anticipat parțial sau pentru limită de vârstă. De asemenea, putem afla și câți bani am putea pierde la pensie, dacă decidem să ne retragem mai devreme din câmpul muncii.

Aplicația CNPP, care se regăsește pe site-ul cnpp.ro, oferă posibilitatea calculării data pensionării anticipate, anticipate parțial sau pentru limita de vârstă strict pentru condițiile normale de muncă. Conform legislației în vigoare, cei care au lucrat în condiții grele, pot beneficia de anumite reduceri ale vârstei standard de pensionare.

Pașii de urmat în aplicație

Aplicația pusă la dispoziția românilor poate fi folosită gratuit. Astfel, pentru a afla data pensionării trebuie introduse data nașterii și sexul. Ulterior, în cel de-al treilea câmp, este necesară introducerea codului de securitate generat aleatoriu la fiecare utilizare, care va fi afișat într-un dreptunghi verde alăturat căsuței în care trebuie introdus.

După introducerea informațiilor în cele trei câmpuri diferite, nu mai trebuie decât apăsat click pe butonul „Calculează”. Răspunsul dorit va apărea ceva mai jos.

Cum aflu online când mă pot pensiona
Cum aflu online când mă pot pensiona

Guvernul dorește creșterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani pentru o anumită categorie de angajați

Vești nu tocmai îmbucurătoare pentru o anumită categorie de angajați ai statului. Concret, Executivul pregătește o nouă lovitură pentru medici prin decizia de a crește vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani, fără excepție. Să fie o dovadă că, treptat, se pregătește vârsta de pensionare pentru toate categoriile de salariați?

Potrivit Legii sănătății 95/2006, vârsta de bază de pensionare este 65 de ani, însă medicii se pot pensiona, în mod opțional, la 67 de ani. De asemenea, există și o categorie a medicilor care sunt doctori în științe medicale sau sunt cadre universitare. Aceștia au posibilitatea acum, cu acordul managerului, să se pensioneze la vârsta de 70 de ani.

Noua modificare în actul normativ prevede ca, în mod obligatoriu, toți medicii să se pensionez la 67 de ani.

„Este destul de puțin probabil ca un medic, la 67 de ani, să mai fie în stare să facă gărzi. Nu zic și mai devreme, la 62-63 de ani, deja este epuizat. Încărcătura emoțională, stresul, este mare pentru medici. Drept urmare, eu nu consider că ar fi o soluție viabilă creșterea vârstei de pensionare în mod obligatoriu la 67 de ani.

Nu de puține ori au fost cazuri de medici care au murit chiar în timpul exercitării profesiei la locul de muncă, uneori chiar în timpul gărzilor.”, a spus Vlad Dima, medic neonatolog, la Antena 3 .